Svakodnevni život u okupiranoj Srbiji 1942. godine

bg

Izveštaji mađarskog lista „Délvidék“ o svakodnevnom űivotu u okupiranoj Srbiji 1942. godine.

Broj od 4.januara 1942.
Mihajlo Olćan ministar privrede je u od komunista oslobođenom Užicu održao miting i u opširnom govoru govorio o radu vlade u Beogradu.U svom govoru je istakao da je vlada donela odluku o osnivanju specijalnog suda sa zadatkom da utvrdi na koji način je ko stekao imovinu.Ona imovina čije poreklo ne bude moglo biti opravdano odnosno ona imovina koja je stečena nepoštenim putem biće oduzeta u korist srpskog naroda.Pred preki sud rekao je ministar biće stavljeni oni koji su podigli cene namirnica i na štetu naroda sagradili palate.Pred preki sud biće stavljeni i oni činovnici koji su zloupotrebili službeni položaj.
Dušan Đorđević ministar finansija je na radiu govorio o budžetu Srbije za 1942.godinu.Budžet iznosi 5 milijardi dinara.Za razne investicije namenjeno je 79 miliona a za opremu pošta i telefone 34 miliona dinara.Za opremanje bolnica namenjeno je 3 870 250 dinara.Za pomoć porodicama zarobljenih vojnika odvojeno je 150 miliona dinara.Troškovi za lične potrebe obuhvataju više od polovine budžeta.

„Srbija brine o budućoj žetvi.“
Ministarstvo poljoprivrede Srbije podelilo je 200 vagona kvalitetnog i kontrolisanog semena na onim teritorijama gde je bilo moguće početi sa poljoprivrednim radovima. Beogradska otkupna stanica za suncokret radi sa lepim rezultatima.Svaki proizvođač suncokreta je dužan da ga preda u centar gde po toni dobija 380 dinara.I u pogledu snabdevanja Beograda mlekom planira se osnivanja mlekare koju bi pomogla država.

Broj od 6.januara 1942.-„U Srbiji je zabranjeno dati smeštaj Jevrejima kao i preuzeti vrednosti na čuvanje od njih.“
Vojni zapovednik Srbije je naredio da je zabranjeno Jevrejima davati smeštaj kao i primati od njih na čuvanje ili razmenom doći u posed vrednosti u vlasništvu Jevreja. Vrednosti primljene na čuvanje od Jevreja moraju se prijaviti do 15.januara.Obaveza prijavljivanja odnosi se i na sve kupoprodajne ugovore,ugovore o razmeni ili druge ugovore zaključene sa Jevrejima posle 6.aprila 1941.Ko prekrši naredbu biće osuđen na smrt.

„Ruske izbeglice iz Bačke vraćaju se kući.“
Ruske izbeglice iz Bačke sa velikom pažnjom prate događaje na istočnom ratištu.Više stotina ruskih izbeglica iz Bačke prijavilo se nemačkim vlastima u Beogradu da ih angažuju u organizovanju uprave u oslobođenim ruskim zemljama.Ovih dana je 40 Rusa iz Subotice otputovalo u Beograd gde će učestvovati na kursu posle koga će ih Nemci prebaciti na oslobođene teritorije.Nemačka vojska će sa posebnim uniformama snabdeti jedinicu ruskih emigranata koji će imati značajnu ulogu na oslobođenim teritorijama. Ruski emigranti u koje nemačke vlasti imaju poverenja ustvari imaju ulogu povezivanja oslobođenog ruskog naroda i nemačkih upravnih vlasti.Značajna uloga čeka one koji govore nemački.Žene ruskih izbeglica dobijaju pomoć od 160 penga,deca po 40 penga a same izbeglice pored smeštaja i hrane još i 75 penga u Beogradu kao i kasnije u Rusiji.

„Samo uz policijsku dozvolu dozvoljeno je putovati srpskim železnicama.“
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je naredbu o novim pravilima putovanja na srpskim železnicama.Na osnovu toga ubuduće samo u pojedinim slučajevima na osnovu posebne policijske dozvole biće dozvoljeno putovanje.Za dobijanje dozvole biće potrebno predati molbu 3 dana pre početka planiranog putovanja.Naredba stupa na snagu 15.januara.Do sada je za putovanje bila dovoljna lična isprava izdata od policije.

Broj od 8.januara 1942.-„Kako živi danas Beograd i Srbija?“
…Na osnovu uredbe vlade Srbije u srpskim šumama je u poslednje 2-3 nedelje posečeno mnogo drveća.Osim toga iz Rumunije i Hrvatske je stiglo više stotina vagona tako je za sada Beograd snabdeven ogrevom.
Drvo se i sada dobija samo na bonove
Svake nedelje se deli drvo za ogrev i ono ima 2 cene: Jedan kubni metar za siromašne zatim porodice ratnih zarobljenika,dobrovoljaca i četnika košta 100 dinara dok je za sve ostale cena 330 dinara.Ranije na crno kubni metar plaćan je i 2000 dinara.Zbog toga je najveći beogradski trgovac drvetom interniran a imovina mu je zaplenjena.
Pre pravoslavnog Božića svi su dobili drva.Ovogodišnji Božić Beograđani proslavljaju bez jelki…Danas su Beograđani srećni ako mogu da kupe hranu…I nikad nemaju dovoljno novca iako je 200 dinara prosečna dnevnica….
Pre nekoliko dana na pojedinim važnijim linijama pokrenut je tramvajski saobraćaj.Ako nove pošiljke uglja stignu iz inostranstva i ako u rudnicima Srbije bude pokrenuta proizvodnja onda će ceo dan biti uspostavljen tramvajski saobraćaj na svim linijama.
U Beogradu ali posebno u provinciji moguće je videti dosta uniformi.Četnici sa mrtvačkom glavom,vojnici sa dve vrste činova…
Nove činove danas svi nose na grudima.Stare činove,međutim svi i dalje nose na ramenima kao i pre.Postoje pukovnici koji su ranije imali samo čin narednika a postoje i nekadašnji pukovnici koji sada imaju niže činove.Mnogi su više činove zaslužili ličnom hrabrošću i herojstvom u borbama protiv komunista…..
U Beogradu i u provinciji danas se održavaju antikomunistička predavanja za omladinu ali i za roditelje kojima se prenosi kako da svoju decu odbrane od raznovrsne komunističke propagande koja ima veliko iskustvo iza sebe….
Beogradski listovi konstatuju sa žalošću da bivša jugoslovenska policija nije ništa vredela i razlog vide u tome što nije bila podržavljena nego samo ponegde i svaki poslanik je mogao da utiče na njen rad.
U Srbiji oduzimaju nepravedno stečenu imovinu.
Dimitrije Ljotić,vođa srpskog nacional-socijalističkog pokreta i Mihajlo Olćan ministar i jedan od vođa pokreta u listu „Naša Borba“ više puta su zahtevali oduzimanje nelegalno stečene imovine.Sada se pojavio zakon koji se na to odnosi i kako je ministar Olćan izjavio u svom govoru u Užicu uskoro će početi preispitivanje porekla imovine.Ko ne bude mogao da dokaže da je poštenim radom stekao imovinu tome će sva imovina biti oduzeta u korist države.Ovaj posao poveren je sudovima.Ministar je takođe izjavio da je objavljen novi zakon na osnovu koga će u Srbiji na osnovu hrvatskog modela biti stavljeni pred preki sud svi koji nelegalno podižu cene namirnica,ogreva i drugih artikala.
Interesantno je navesti iz Olćanovog govora i onaj deo u kome kaže da će obnovu Srbije sprovesti oni koji su učestvovali u borbama protiv komunističkih bandi i očistili zemlju te velike opasnosti.

„Potresna Božićna poruka premijera Srbije.“
„Stare vođe su danas samo staro gvožđe.“
Iz Beograda javljaju:Premijer Srbije,general Milan Nedić se povodom Pravoslavnog Božića porukom na radiu obratio srpskom narodu.
Između ostalog premijer je rekao:
„Hristos se rodi!Danas je najveći praznik,sreća na zemlji i na nebu.Srpski narod je mnogo propatio dok je dovde stigao.Jer šta smo mi u vrtlogu velikih događaja?Mala tačka. Oluja nas je podigla i sreća naša što nas nije zbrisala sa lica zemlje.Posle velikih događaja iz oluje smo izašli pročišćeni.
Oni-nastavio je-koji su do sada vodili srpski narod danas su već staro gvožđe.Izgubili smo slobodu ali nam je ostala nada.Pod nebom nove Evrope mi želimo svoje mesto i vodeću ulogu na Balkanskom poluostrvu.Budućnost nije mračna.Sa velikim moralnim kapitalom koračamo u lepšu budućnost.Taj kapital je naša pobeda nad samim sobom.“
Nakon toga Nedić je podsetio na srpske ratne zarobljenike.“Vi ste sa nama,vi ste naša nada i ponos!“-rekao je.“Srpska ognjišta nisu ugašena,gore glavu,Hristos se rodi!“-završio je svoj govor premijer.

Broj od 9.januara 1942.-„Vesti iz Srbije.“
Ovih dana je ministarsko veće Srbije odobrilo nova organizaciona pravila Beogradskog univerziteta.Na osnovu ovih pravila autonomija univerziteta biće veća od svih sličnih evropskih ustanova.Pored toga na univerzitetu će biti uvedena lična odgovornost studenata i profesora.Profesori koji predaju na univerzitetu biće oslobođeni administrativnog posla.Novo organizaciono pravilo zabranjuje univerzitetskim profesorima svako radno angažovanje van univerziteta i zahteva potpunu posvećenost. Od sada izbor novih profesora neće vršiti veće univerziteta nego samo profesori sa svake katedre koji su najbolje informisani o naučnom radu kandidata.Namerava se izbeći preterano usitnjavanje pojedinih stručnih predmeta i zato su pojedini delovi stručnih predmeta izbačeni iz nastavnog plana i programa.Novo organizaciono pravilo nadalje propisuje da profesori treba da budu ne samo naučnici nego i vaspitači.Ubuduće studenti će moći pohađati fakultet samo do određene starosne granice.Biće uvedeni i prijemni ispiti.Ministar prosvete Jonić je povodom novih organizacionih pravila rada univerziteta izjavio da „na univerzitetu u Beogradu ima mesta samo za one studente i profesore koji su u nacionalnom pogledu besprekorni.“

List „Novo Vreme“ u naslovnom članku pod naslovom „Dva sveta“ donosi rezime o protekloj godini.List ističe da je 1941. bila godina teških odluka ali i velikih pobeda.U ovoj godini Nemačka je na vojnom i diplomatskom polju učinila takve usluge na kojima joj Evropa ne može biti dovoljno zahvalna.Naša je dužnost da zbog zajedničkih ciljeva podržimo zamisli Nemačke.

„Pravni položaj nemačke narodnosne grupe u Srbiji.“
U službenom listu Srbije „Službenim novinama“ pojavila se uredba o pravnom položaju nemačke narodnosne grupe u kojoj se doslovno kaže:…3.Interese nemačke narodnosne grupe predstavljaju njene vođe,muškarci od poverenja koji će biti imenovani za pojedine opštine,oblasti,banovine.

Broj od 10.januara 1942.-„Najhitniji zadatak vlade Srbije je iskorenjivanje korupcije.“
Predsednik vlade general Nedić pozvao je novoimenovane načelnike 14 upravnih okruga i održao im kratak govor.Vlada Srbije je iskorenjivanje komunizma smatrala svojim prvim zadatkom-rekao je Nedić.Narod je shvatio napore vlade i komunisti su uspešno,skoro 100% razbijeni.Njihove poslednje ostatke sada treba uništiti.
Nakon toga premijer je ukazao na to da je Srbija okupirana zemlja i da samo tolerancijom Nemaca ima ovoliko slobode na području unutrašnje uprave.Zbog toga se upravna vlast mora korektno i lojalno odnositi prema Nemcima.
Na kraju je Nedić izjavio da je sada najhitniji zadatak iskorenjivanje korupcije.Iz državne službe biće otpušten svaki činovnik koji je simpatizer crvenih ili korumpiran ili ne živi poštenim privatnim životom.

„Vesti iz Srbije.“
Ministar unutrašnjih poslova Aćimović je zadatke za rukovodioce 14 upravnih okruga formulisao ovako:
1.Potpuno čišćenje okruga od komunističkih bandi da bi se u zemlji stvorila potpuna sigurnost,mir i red.
2.Rukovodioci okruga neće dozvoliti osnivanje novih političkih partija niti reaktiviranje starih nego će se truditi da zaborave ono vreme kada je srpska snaga u međusobnim političkim borbama slabila.
3.Obnova zemlje posle pustošenja komunističke zveri.Obnova uništenih zgrada,popravka oštećenih puteva i mostova,ponovno uspostavljanje telefonskih i telegrafskih veza.
4.Bespoštedna borba protiv korupcije i povećanja cena.
5.Okružni rukovodioci razrešiće sve dosadašnje opštinske zvaničnike i na njihova mesta imenovaće sposobne mlade ljude koje prošli politički režim nije pustio da dođu do reči i koji mogu da obave koristan posao u interesu srpskog naroda.
6.Treba se pobrinuti za povratnike i one Srbe koji su propatili od komunista.
7.Pobrinuti se da gradovi i od komunista opustošeni krajevi dobiju potrebne namirnice.
8.Lažne vesti sa radio Londona,Moskve i Kaira povukle su u propast i sunovrat srpski narod.Zbog toga će okružni rukovodioci uz pomoć za to sposobnih muškaraca informisati stanovništvo Srbije o stvarnom stanju da se ne bi ponovo prevario narod kao što je to učinjeno u prošlosti.
9.Okružni rukovodioci moraju se pobrinuti da se svako obradivo zemljište obradi.
10.Okružni rukovodioci dobili su široka ovlašćenja ali zbog toga imaju veliku odgovornost.

U Beogradu je nestalo sitnog novca…U trgovini i na pijaci zbog toga vladaju velike teškoće.Beogradska policija sumnja da se sitan novac krijumčari u inostranstvo,naročito preko Zemuna u Hrvatsku gde je taj jugoslovenski novac još uvek važeće platežno sredstvo.Beograđani koji prelaze u Zemun da kupe namirnice takođe odnose sa sobom velike količine sitnog novca jer sa time tamo plaćaju.

Broj od 13.januara 1942.-„Osniva se nova srpska državna policija.“
Iz Beograda javljaju da predsednik vlade Nedić osniva novu srpsku državnu policiju. Na njenom čelu biće Vasić L.Osnivanje je u toku.

Broj od 15.januara 1942.-„Gospođa Simović podstiče srpske žene na nerazumne postupke.“
„Obnova“ se suprotstavila pozivu žene generala Simovića pročitanom na radio Londonu upućenom srpskim ženama i zamera joj da se baš ona obraća srpskim ženama,gospođa Simović koja je pobegla iz zemlje i nije izgubila ništa.Patnje srpskog naroda upravo gospođa Simović želi da podstakne time što srpske žene podstiče na nerazumne postupke kako bi patnja srpskog naroda bila još veća.List odbija poziv i govor gospođe Simović i naglašava da se srpski narod više ne da prevariti.

Broj od 22.januara 1942.-„Proglas predsednika vlade Srbije Nedića seljacima.“
Predsednik vlade Srbije Nedić se u novom dramatičnom govoru obratio stanovništvu Srbije naročito seljacima.Objavio je da je Srbija u katastrofalnoj situaciji i preti joj smrt od gladi jer niko ne obrađuje zemlju.Kako je rekao nedostatak namirnica je toliki da se neće izdržati ni do proleća.Upozorio je zemljoradnike da ne zanemaruju svoje njive da proizvode i ne slušaju podlu propagandu koja prouzrokuje propast Srbije.

Broj od 24.januara 1942.-„U sred predstave na pozorišnoj sceni umro je najveći dramski glumac Srbije.“
Iz Beograda javljaju:Dušan Radenković,umetnik i najveći srpski dramski glumac je na otvorenoj sceni u toku pozorišne predstave umro pošto mu je prethodno pozlilo,nakon čega se onesvestio.Srpski listovi su se toplim rečima oprostili od Radenkovića.

Broj od 25.januara 1942.-„Ogromni zadaci poljoprivrede Srbije.“
Iz Beograda javljaju:List „Obnova“ bavi se ogromnim zadacima poljoprivrede Srbije u predstojećoj godini u velikom članku.Obnova piše da je obrađivanje svakog komada zemlje naša obaveza prema samom sebi.Ako to ostvarimo onda ćemo se velikim koracima približiti obnovi zemlje.List u nastavku teksta aludira da taj veliki posao očekuje omladinu Srbije.

„Uređen pravni status nemačke narodnosne grupe u Srbiji.“
Iz Beograda javljaju:Službeni list Srbije objavljuje pravno uređenje statusa nemačke narodnosne grupe u Srbiji.Prema uredbi svaki Nemac građanin Srbije koji nije državljanin Rajha pripada nemačkoj narodnosnoj grupi i nalazi se pod vođstvom svoga vođe.Nemačka narodnosna grupa je pravno lice a njeni pripadnici su potpuno ravnopravni sa Srbima.Nemci su dobili pravo slobodnog organizovanja na političkom,privrednom i kulturnom planu.

Broj od 29.januara 1942.-„Stanovništvo Srbije zamoljeno da štedi ogrev i struju.“
Nemački generalni poverenik Srbije zamolio je putem štampe i radia srpski narod da s obzirom na hladnoću i sneg te probleme koje to prouzrokuje u transportu,maksimalno štede ogrev i struju.Od srede u Beogradu preko dana neće biti struje.

Broj od 31.januara 1942-„Smenjen srpski ministar poljoprivrede i ishrane.“
Iz Beograda javljaju:Predsednik vlade Nedić prihvatio je ostavku ministra poljoprivrede i javnog snabdevanja Radosavljevića a na njegovo mesto imenovao Bogdana Kujundžića ministra u penziji.

Broj od 11.februara 1942.-„Vesti iz Srbije.“
…Iz Beograda javlja NST:General Nedić,predsednik vlade Srbije se u nedelju obratio srpskim radnicima na beogradskom radiu.Predsednik vlade se zahvalio radništvu na dosadašnjem razumevanju i patriotskom držanju.
….Iz Beograda javljaju:“Novo Vreme“ se u uvodnom članku bavi stanjem srpske omladine i zaključuje da joj je potrebna velika podrška.U brojnim gradovima Srbije-piše list-nalazi se mnogo izbeglica sa onih teritorija na kojima su operisale i pustošile četničko-komunističke bande.Među izbeglicama je mnogo omladine.Pobrinimo se za njih jer budućnost naše zemlje zavisi od budućnosti naše omladine.Potrebno je osnovati domove i internate da se ne bi desilo da ovi ljudi bez egzistencije budu izgubljeni za naciju.Omladina mora dobiti intenzivnu pažnju i podršku.Omladinu treba zaštititi od uticaja strane propagande da ne bi bila izložena otrovnom duhu koji ako uspe da je pridobije za svoje ciljeve znači da će tu omladinu srpski narod izgubiti za svoje ciljeve.

Broj od 12.februara 1942.-„Vesti iz Srbije.“
Iz Beograda se izveštava:General Nedić srpski predsednik vlade obratio se govorom preko radia radništvu Srbije.Srpska štampa se veoma detaljno bavi ovim govorom. Prema štampi predsednik vlade Nedić u dugačkom govoru povlači poređenje između rušilačkih i graditeljskih elemenata u Srbiji.Opisao je strašne štete rušilačke politike i naglasio je spremnost konstruktivnih elemenata da pomognu da se brže otklone štete.“Šta je sve crvena Moskva pokušala da učini –rekao je Nedić-da zadobije stanovništvo Srbije za svoje mračne ciljeve?Konstruktivni graditeljski elementi zemlje su uvek muški odbacili pokušaje crvene Moskve.“
„Pogledajmo do kraja događaje poslednjih meseci i postavimo pitanje:“Ko diže mostove u vazduh ko razara zgrade ko kopa rovove po putevima,ko uništava železničke pruge,ko zatrpava tunele,ko sabotažnim akcijama čini rudnike neupotrebljivim i sa svim tim i mnogim drugim sličnim rušiteljskim akcijama ko je to ko nacionalno bogatstvo Srbije umanjuje i s time u sve veću bedu gura svoj narod?
„Odgovor na to pitanje je crveni komunizam i njegove metode.Naspram ovoga ponosno možemo postaviti pitanje:Ko je na drugoj strani onaj ko svojim vrednim rukama i brzinom munje obnavlja sve što je uništeno?To je srpski radnik!
„Danas je zemlja puna ljudi bez egzistencije,profesora,činovnika,učitelja,učenika,bivših oficira,sudija,javnih službenika.To su sve intelektualci koji se ovde u glavnom gradu ali i širom Srbije,duž puteva i železničkih pruga,po šumama i planinama,malim selima i većim gradovima predaju ovom rušilačkom duhu i pozivu,nanošenju štete i pustošenju dakle maolumnom poslu.Na drugoj strani nasuprot ovima stoji stvarna nacionalna uteha- graditeljska snaga i konstruktivnost srpskog radnika.
Iz Beograda javljaju:Nemački vojni zapovednik Srbije izdao je dve uredbe.Prva govori o tome da u pojasu od 500 metara od pruga ni na jednoj strani iz razloga bezbednosti ne sme da se sadi kukuruz,suncokret i konoplja.Po drugoj potrebna je dozvola vojne komande za prepis nekretnina koje su u vlasništvu prodavca manje od tri godine.
Iz Beograda javljaju:Na osnovu uredbe objavljene u službenom listu otpočeo je popis ljudi starosti 17-24 godine za nacionalnu radnu obavezu obnove.Ovi radnici radiće poslove seče drva i izgradnje nasipa.Obezbediće potrebe naroda za ogrevom u zimskom periodu i obezbediće tako velike teritorije od poplava na kojima će moći biti proizvedeno žitarica u vrednosti od 217 miliona dinara.

Broj od 15.februara 1942.-„Srbija privremeno obustavila uvozne carine na namirnice i pojedine industrijske proizvode.“
Mađarski izveštač javlja:Srpska vlada je privremeno ukinula uvozne carine na namirnice i industrijsku robu potrebnu za obnovu.

Broj od 17.februara 1942.-„Uspostavljen saobraćaj na beogradskom savskom mostu.“
Iz Beograda javljaju:Službeno je objavljeno da je u ponedeljak uspostavljen automobilski saobraćaj na novosagrađenom beogradskom savskom mostu.Automobili preko mosta mogu da se kreću samo preko dana na sopstvenu odgovornost.

Broj od 21.februara 1942.
Iz Beograda se javlja:
„Novo Vreme“ posvećuje uvodni članak aktivnostima koje članovi srpske vlade vrše u pojedinim krajevima Srbije povodom unutrašnjih prilika u zemlji.Srpski ministri obilazili su i stalno obilaze gradove i sela Srbije,piše list u cilju informisanja srpskog naroda kako da se ponaša kada se oglase sirene.Članovi vlade do sada su posetili Kragujevac,Valjevo, Šabac,Leskovac,Jagodinu.Njihova aktivnost na mitinzima i u ličnim kontaktima naročito je usmerena na to da se građanima Srbije dokaže da im je u interesu da umesto stalnih podsticanja na pobunu iz Londona,slušaju umesto toga svoje vođe koje su ostale u zemlji.Nije dovoljno piše u nastavku list da su pojedinci zaboravivši na vernost otadžbini ne prihvativši da jedu gorki domaći hleb pobegli u inostranstvo u London nego preko radia stalno podstiču na pobunu i tako otežavaju i čine nepodnošljivim život onih hrabrih ljudi koji su ostali u zemlji.Kako mogu oni u Londonu da znaju šta je istina ovde u zemlji i kako uopšte mogu oni van zemlje da govore o našim unutrašnjim poslovima bolje od onih koji su pristali da ostanu u zemlji i odatle pokušavaju da upravljaju zemljom.Ko sme da tvrdi da talasi radio Londona nama saopštavaju istinu a ne oni koji iz neposredne blizine u zemlji iz iskustva donose zaključke?Ne verujmo onima koji nas plaše da je nama namenjena sudbina Poljske.To nije istina.Merodavni krugovi baš nedavno su obznanili da nas ne čeka sudbina Poljske.

Broj od 22.februara 1942.
Vesti.
Dobrovoljci u trupama srpske vlade dobijaju punu građansku platu.
Iz Beograda javljaju.Veće ministara je izdalo uredbu prema kojoj oni dobrovoljci koji se bore u redovima srpskih vladinih trupa za vreme svoje vojne službe treba da primaju punu civilnu platu bez obzira da li su bili zaposleni u državnom ili privatnom sektoru. Preduzeća su dužna da vode ove dobrovoljce kao da su na svojim radnim mestima.Srpska vlada je ponovo pozvala da se jave svi koji u skladu sa nedavno objavljenom uredbom potpadaju pod radnu obavezu za obnovu Srbije.

Broj od 24.februara 1942.-„Problemi u ishrani Beograda.“
Iz Beograda javljaju:
Otkada je došlo do komunističkih nemira u Srbiji i snabdevanje Beograda hranom postalo je veoma problematično.Vlada generala Milana Nedića i beogradske vlasti u saradnji sa nemačkim vojnim vlastima nastoje da pomognu stanovništvu glavnog grada Srbije.Mesecima su namirnice mogle biti nabavljane isklučivo iz Banata ali je to moralo biti obustavljeno zato što bi inače snabdevanje tamošnjeg stanovništva bilo još gore.Po mišljenju okupatorskih nemačkih vlasti Srbija mora samu sebe da snabdeva.Srpska vlada čini sve da omogući snabdevanje stanovništva glavnog grada.Međutim masti nije bilo nedeljama u Beogradu a još gora je situacija sa hlebom.
Srpska štampa stalno drži to pitanje na dnevnom redu.Za sve teškoče krivi komuniste.Nepobitna je činjenica da su srbijanski komunisti nedeljama potpuno blokirali Beograd nadajući se da će ga izgladneti i da će gladni pokrenuti pobunu protiv okupatora..
Partizani koji su tokom 3 meseca terorisali Srbiju uništili su veliki deo rezervi i time jako otežali snabdevanje Beograda.U Beogradu stanovništvo nedeljama nije dobijalo hleba a bilo je vremena kada nije bilo ni kukuruznog brašna.Po pitanju kukuruznog brašna sada je stanje poboljšano jer je vlada u okolini Požarevca nabavila više vagona kukuruza koji je prebacila u Beograd.Osim toga obavezani su svi poljoprivrednici koji još imaju kukuruza da ga što pre predaju vlastima.Pojavila se i jedna objava kojom se pozivaju svi oni stanovnici Beograda koji poseduju brašno da ne koriste bonove za hleb i da troše svoje brašno i tako omoguće onima koji su upućeni isključivo na bonove za hleb i brašno da dobiju svoje sledovanje.Iz daljnjeg sledi da snabdevanje Beograda ogrevom i brašnom ni izdaleka nije rešeno i prema objavi treba računati da će i ubuduće biti dana bez hleba.

Broj od 25.februara 1942.-„Svaki komad zemlje u Beogradu u službi ishrane.“
Gradonačelnik Beograda Dragoljub Jovanović izdao je uredbu kojom obavezuje Beograđane da svaki komad slobodne zemlje stave u službu poljoprivredne proizvodnje.Gradonačelnik je objavio i proglas stanovništvu Beograda u kojem objašnjava nameru predsednika vlade Nedića da se Srbija u granicama svojih mogućnosti organizuje tako da snabdeva samu sebe.U Beogradu će svaka slobodna parcela ili park biti tokom proleća obrađena i biće gajene pre svega mahunarke kako bi se i Beograd tokom godine mogao sam snabdevati namirnicama.Proglas naglašava da je prvorazredni zadatak Srbije obezbeđenje nesmetanog snabdevanja namirnicama.Zemlja u Srbiji je plodna i sa pametnom proizvodnjom vrednim radom uz iskorišćavanje svakog komada obradive zemlje srpski narod može obezbediti preživljavanje.Beograd će dati seme za setvu i potrebna uputstva stanovništvu za organizovanje proizvodnje a ako to bude potrebno obezbediće i potrebna sredstva za obradu zemlje onima koji su spremni pošteno da sarađuju u obnovi Srbije kako bi se olakšali problemi u snabdevanju.

Broj od 27.februara 1942.
Vesti iz Srbije
U Srbiji se situacija još uvek nije smirila.Pošto su rad na uspostavljanju reda četnici naročito jako ometali posledica je da železnički saobraćaj u Srbiji još uvek nije uspostavljen.Zbog totalnog ili delimičnog obustavljanja saobraćaja snabdevanje gradova namirnicama prekinuto je delimično ili potpuno.Vozovi saobraćaju bez ikakvog reda.Ogreva uopšte nema u Beogradu a nestašica hleba je tako velika da je srećan onaj ko jedanput nedeljno uspe da dođe do malo kukuruznog brašna za hleb.Pošto su okupacione vlasti dobile takve informacije da Draža Mihailović i njegova četnička banda na proleće žele da nastave sa svojim akcijama nemački vojni zapovednik je prošlog petka svuda izlepio plakate po beogradskim ulicama na kojima upozorava stanovništvo da ako se ponovo ponove sabotažne akcije okupacione vlasti će se bez milosti obračunati sa stanovništvom koje učestvuje u sabotažama.
Nezaposleni beogradski novinari osnovali su restoran Pogorelac.U ovom restoranu
porcija kuvane hrane sa varivom košta 22 dinara.Ovih dana u Beogradu je otvoren naročito elegantan restoran u prostorijama nekadašnjeg autokluba gde je jedan meni sa kaviarom uz koji se serviraju mnoge đakonije košta 500 dinara.

„Srpski budžet i stanje poljoprivrede.“
Od jula do decembra srpska vlada je radila na osnovu privremenog budžeta.To je bio probni budžet koji nije odgovarao potrebama.Budžet za 1942.godinu iznosi 5 milijardi dinara.Na značajno smanjenoj teritoriji Srbije ova suma dovoljna je samo za pokrivanje najnužnijih izdataka.Od budžeta od 5 milijardi 52% ide na lične izdatke.Plate državnih službenika su povećane ali je broj službenika redukovan zato što je u današnjoj Srbiji potrebno mnogo manje službenika nego nekadašnjoj Jugoslaviji.Veću sumu je bilo potrebno odvojiti za pomoć izbeglicama.Za obnovu u ratu uništenih državnih zgrada i pošta namenjeno je 180 miliona dinara.
Sumu koja nedostaje vlada namerava da stvori povećanjem poreza.U prvom redu porez na zemlju dolazi u obzir.U Srbiji je naime do sada porez na zemlju bio smešno mali.Zna se da je u najbogatijoj srpskoj opštini-rudničkoj u prošloj godini ubrano svega 800000 dinara dok su Jugosloveni za vreme okupacije u maloj opštini Darda za isto vreme izgnječili 8 miliona.Zemljoradnika iz Srbije su štedeli dok su one na ostalim teritorijama pritiskali.Kod određivanja sume za porez na zemlju uzeće se u obzir cene današnjih proizvoda u Srbiji.Značajno će se povećati cene na robu sa državnim monopolom u prvom redu duvan,so i šibice.Srbija je uvek bila poljoprivredna zemlja ali ipak i uprkos tome nikada u državi nije bilo toliko žitarica da bi preteklo za izvoz.Beogradske vlade se nisu puno brinule za poljoprivredu Srbije i ako su i na čela pojedinih opština imenovale ekonomske stručnjake njihov posao se sastojao samo iz kancelarijskog posla a sa zemljoradničkim stanovništvom su se malo brinuli.Maloj Srbiji sada je potrebno da se proizvede toliko da se ne samo snabde sopstveno stanovništvo nego da preostane i za izvoz.
Beogradska vlada zato je potpuno reorganizovala ministarstvo za poljoprivredu i pobrinula se da ekonomski stručnjaci budu na usluzi zemljoradničkom stanovništvu.
U današnjoj Srbiji pšenica se do sada gaji na 600000 hektara.Prosečan prinos po hektaru je bio 11 kubnih metara tako da je godišnji ukupan prinos bio 6 600000 tona.Za snabdevanje stanovništva Srbije potrebno je 5700000 tona a tome treba dodati otprilike 1 200000 tona semena tako da je ukupno Srbiji potrebno godišnje 6 900000 tona pšenice ali toliko se ne proizvede.Proizvodnja pšenice u Srbiji je i u normalnim okolnostima jedva dovoljna za pokrivanje potreba.Od snabdevanja pšenicom mnogo je gore snabdevanje krompirom koji se u Srbiji gaji na jedva 20000 hektara.Tako Srbija pokriva samo polovinu svojih potreba za krompirom.Vlada sada želi da gaji krompir na duplo većoj teritoriji i u vezi sa tim su izdata odgovarajuća uputstva.

Broj od 1.marta 1942.-„Upozoravamo na vreme.“
Iz Beograda javljaju:List „Obnova“ ponovo posvećuje veliki članak na upozorenje stanovništvu Srbije pred vrlo ozbiljnu situaciju na proleće.U članku koji ima naslov „Upozoravamo na vreme.“ Između ostalog list piše i ovo:
„Sa teškim punim briga negativnim mislima završila se protekla godina za svakog srpskog čoveka koji strepi za svoju domovinu.Taj tužni rezime u ovoj godini po svaku cenu treba da popravimo.Srbija treba u ovoj godini da reši 2 velika problema ako želi da bolje živi nego prošle godine.Ta 2 problema su politički i ekonomski problem.Rešenje oba problema bez odlaganja moguće je samo tako ako bez zadnjih namera pristanemo uz one sa kojima je predsednik vlade Nedić vezao svoju sudbinu.List nakon toga ovako završava svoje upozorenje:
„Sa ovakvim ponašanjem donekle možemo popraviti tužni i katastrofalni utisak iz prošle godine.Ne slušajmo dakle komuniste koji su pobegli u planine i šume,ne slušajmo radio vesti koje nas kvare,ne gledajmo letke iz inostranstva koji žele da nas povuku još dublje u ponor.“

Broj od 5.marta 1942.-„U Srbiji će biti kažnjen smrću svako ko pomaže komunističke i četničke bande.“
„Iz državne službe službe biće otpušteni oni koji čine protekciju.“
Beogradski radio više puta je ponovio naredbu nemačkog vojnog zapovednika prema kojoj će biti kažnjen smrću svako ko oružanom silom narušava javni red i mir,sabotira,vrši atentate i diverzije protiv pripadnika nemačkih okupacionih snaga uređaja ili druge državne imovine i svako ko se suprotstavlja uspostavljanju reda.Smrću će biti kažnjeni i svi koji pomažu četničke i komunističke bande koje narušavaju red i to tako što ih skrivaju,dostavljaju im namirnice,skrivaju njihove zločine ili pristaju na ulogu posrednika.Beogradski radio posebno na ovo upozorava seosko stanovništvo.Beogradski radio javlja da se mnogi preko posrednika obraćaju srpskom ministru poljoprivrede sa molbom da se poljoprivredni stručnjaci koji su u cilju neophodne planske poljoprivredne proizvodnje upućeni na selo premeste na ovo ili ono mesto sa mesta službovanja.Proglas ministarstva naglašava da se lični interesi moraju podrediti opštim i ubuduće će biti otpušteni sa posla svi koji pribegavaju protekciji radi sređivanja ličnih poslova.
Iz Beograda se javlja:“Obnova“ javlja da je u celoj Srbiji stupio na snagu novi sistem prinudne ekonomije koji je vlada odredila.Kako je poznato do 1.marta trebalo je u celoj zemlji pismeno da se prijavi svako ko se na bilo koji način oseća onemogućen da obradi svoju zemlju.Onaj ko to propusti da učini a ostavi svoju zemlju neobrađenom taj pošto ometa zajedničku obradu zemlje izlaže se tome da od 10.marta obradu njegove zemlje preuzme država ili opština.
Od gradova Srbije Kragujevac se prvi prilagodio merama u ekonomiji.Gradsko veće je pozvalo sve vlasnike zemlje koja je pogodna za obradu da počevši od 10.marta počnu sa radom ili da ustupe svoju zemlju za propisanu obradu.
Prema „Obnovi“ onaj koji sabotira obradu zemlje u celini ili u delovima čak i uprkos svoje volje može da se kazni sa 200-5000 dinara odnosno kaznom zatvora od 5 do 60 dana u gorem slučaju na radnu službu(prinudni rad) u istom vremenskom trajanju.

Broj od 7.marta 1942.
Gradonačelnik srpskog glavnog grada je u velikom govoru dao smernice srpskim radnicima grada šta im je činiti u današnjoj situaciji i pod sadašnjim okolnostima.“Potrebno je zaključiti-rekao je između ostalog-da je naš glavni grad u prethodnim događajima bio najtiši i najoprezniji od svih srpskih gradova.I sada vam braćo radnici mogu savetovati da i dalje odbacujete od sebe svako ponašanje koje želi da podriva red i ugled,ako na to žele da vas nagovore.Niko nam nije potreban ničiju pomoć niti ponudu za pomoć ne tražimo jer smo dovoljno snažni da sami sebe odbranimo od svake opasnosti.Zbijmo se u guste redove iza predsednika vlade Nedića.

Broj od 11.marta 1942.-„Govor predsednika vlade Nedića.“
Iz Beograda javljaju:U nedelju u podne na radiu je održao govor predsednik srpske vlade Milan Đ. Nedić.U svom govoru napomenuo je da se po njegovim saznanjima u Srbiji priprema novi prolećni ustanak protiv okupatorskih trupa te se zato on sada na vreme oglašava da bi sprečio ovo besmisleno krvoproliće.
Interesantniji delovi govora predsednika vlade generala Milana Nedića:
„Nalazimo se na pragu proleća 1942.godine a tajne snage ponovo žele da podriju mir u zemlji.Ove tajne snage ponovo čine sve da narod nateraju na samoubistvo žele da narod ustane protiv okupatora.To je želja Londona i Moskve.Plaćeni agenti Moskve i Londona koji trguju ljudskom krvlju i mesom predlažu da ne obrađujemo našu zemlju.Žele da srpski narod ponovo pliva u krvi da podstaknu građanski rat.
Šta mi Srbi imamo da tražimo u ovoj borbi?Ništa.Posledice rata biće ogromne u celom svetu ali nama je zaista svejedno čiji će biti Singapur.Maloumni engleski lordovi smatraju srpski narod Zulukaferima koji su dužni da brane engleske kolonije odnosno njihove akcije i dividende?
Svuda u zemlji mogu se videti samo groblja,beda,spaljeni gradovi i sela i glad!Pa je li to bilo potrebno?Nije.Nakon sloma srpski narod je počinio najveću glupost u svojoj istoriji. Slušajući London koji nas je bacio u smrt odnosno na savet Moskve,one Moskve za koju kralj vitez Aleksandar 20 godina nije hteo ni da čuje jedan deo naroda uzeo je oružje.
Sada London i Moskva trube svoje podgrejane laži svuda po svetu.Srpskom narodu poručuju da će Englezi na proleće iskrcati veće trupe na Balkanu.Moskva pak svakodnevno objavljuje masnu laž da je uspelo probijanje nemačkog fronta kod Smolenska i da će sada prodreti u srce Evrope.
Stalno nas huškaju protiv okupatora koji se prema nama ponašaju ljudski!Viču nam: „Na proleće ponovo pušku u ruke.“I to sve od starih poznanika Moskve i Londona i takozvanog ministra vojnog Draže Mihailovića koji je izdajnik i agent Engleske i zapovednik komunističke i narodne „oslobodilačke“ vojske.
Ne slušajte nikog osim svoje srpske savesti!Dva puta ste već platili zbog tuđih interesa nemojte i treći put da upadnete u nevolju.Slušajte i poslušajte braćo Srbi savet Milana Nedića i svoju savest da nas ne bi ponovo snašla beda i nesreća!To je moja prolećna poruka:U vašim rukama samo u vašim rukama je sudbina zemlje i naroda.“
Nedićev govor je bio vrlo dramatičan.
Iz Beograda javljaju:Gradonačelnik i šef policije Beograda Dragi Jovanović nedavno je uredbom pozvao omladinu da se javi na dobrovoljni rad.Najveći deo omladine je provodio vreme u šetnjama i posećivanju kafana i mesta za zabavu ne prihvatajući nikakav rad.U nedelju je šef policije izdao strogu uredbu po kojoj se omladini zabranjuje šetnja po korzou i po parkovima naročito između 11,30 i 13 i 17,30 i 20 časova.Takođe omladini se zabranjuje posećivanje kafana i mesta za zabavu.Policija će sa prinudnim radom uz 30 dana zatvora kazniti počinioce prekršaja.Umesto maloletnika biće kažnjeni njihovi roditelji.

Broj od 14.marta 1942.-„U Beogradu se odvode na prinudni rad oni koji se guraju na tramvaje.“
Iz Beograda javljaju:Beogradski radio objavljuje uredbu po kojoj se na prvoj platformi tramvaja mogu nalaziti samo pripadnici nemačkih okupacionih vojnih snaga.Vlasti se trude da smanje gužve koje nastaju zbog ograničavanja saobraćaja.Doneta je uredba koja zabranjuje preopterećenje tramvaja.Onaj koji uprkos tome što vidi da je tramvaj preopterećen ipak pokuša da se prikači biće stavljen pred sud.Takve putnike koji se guraju odvode na prinudni rad.
….Iz Beograda javljaju:“Novo Vreme“ objavilo je članak da se članovi srpske vlade u poslednje vreme trude da ubedljivo upoznaju sebi podređene organizacije sa stvarnim stanjem u Srbiji.Tako se sada ministar prosvete Jonić velikim proglasom obratio srednjoškolskoj i studentskoj omladini u kojem je očinskim glasom upozorava da se ne meša u takve stvari i ne dopušta da bude sredstvo i uzrok kasnijih gubitaka koji se više nikada ne mogu popraviti.Prema „Novom Vremenu“ Jonić je u proglasu između ostalog rekao i sledeće:“Omladino Srbije!Molim vas i preklinjem pazite jer ćete svojom nepromišljenošću pasti u mrežu onih koji vašu mladost i neiskustvo žele da iskoriste za svoje ciljeve.Žele da vas uvuku u stvari u kojima ćete ne samo vi slomiti svoj vrat nego koje mogu biti fatalne i za vaše roditelje.Ovi glasovi vas mame da budete sredstvo za mračne ciljeve čiji kraj može biti samo jedan-vaša smrt.Pokušavaju da vas huškaju da protiv okupatora počinite svakakva nasilnička dela.Upozoravam vas i brinem se za vas! Ne ulazite u tužnu i mračnu igru jer iako je srpski narod uvek bio borben i junački se borio za dobro i položio i svoj život ali za zločine nikada nije mogao da se pridobije.

Broj od 18.marta 1942-„U Srbiji zatvaraju sve krčme.“
Iz Beograda javljaju:Na osnovu odluke veća ministara naređeno je da se u svim mestima Srbije zatvore sve kafane,krčme i drugi ugostiteljski objekti.Uredba ne važi samo za banje i turistička mesta.U ovima će biti zatvorene samo male krčme dok velike kafane mogu da nastave sa radom.Duž velikih državnih i saobraćajnih puteva mogu da opstanu oni ugostiteljski objekti koji putnicima nude prenoćište.

Broj od 24.marta 1942.
Iz sveta.
Predsednik srpske vlade general Nedić izdao je uredbu u kojoj se kaže da se učenici koji su završili srednju školu ne mogu upisati na fakultet sve dok ne provedu pola godine na javnim radovima.Kako veliki deo gradskog tako i deo seoskog stanovništva već je angažovan kroz radnu obavezu.Pre svega su angažovani na uklanjanju ruševina iz rata.

Broj od 25.marta 1942.-„Najveća briga Srbije je da se oslobodi duha banditske gerile.“
Iz Beograda javljaju:
Glasnogovornik zvaničnog srpskog stava politički nedeljnik „Naša Borba“ je u nedeljnom broju posvetio veliki članak pitanju koje je sa dolaskom proleća sve aktuelnije a to je kako se Srbija konačno prema mišljenju Nedićeve vlade može osloboditi banditskog gerilskog duha koji ugrožava celu srpsku državnost.Ni približno nije kraj unutrašnjim razmiricama,sukobima i razlikama u mišljenju.Nema kraja ni posle borbenog leta, suparničke jeseni i strastvene zime..Da zaista ovome nije kraj potvrđuju vesti koje nam iz dana u dan dolaze sa raznih zavedenih krajeva zemlje.Iz ovih vesti možemo čuti,videti,obavestiti se a onih kojih se to neposredno i tiče mogli su se i lično uveriti da se opsednuti i inadžije još uvek ne daju privesti zdravom razumu.Svaki Srbin koji razumno razmišlja želi da razoruža ovaj duh a za njegovo slamanje organizovani su razni slojevi društva.Bio bi veliki dobitak kada bi se u ovaj rad uključila i srpska žena nacionalističkih osećanja kojoj je interes šta više najveći interes da konačno počne tišina,red i rad jer je srpska žena ta koja najviše gubi u ovom samouništavanju.Osim svoje domovine i porodičnog ognjišta gubi muža,decu jednom rečju sve.

Broj od 27.marta 1942.-„Razuman deo srpskog naroda sa oduševljenjem podržava borbu Nedića protiv onih koji remete red.“
Iz Beograda javljaju:Akciju generala Nedića predsednika srpske vlade kojom nastoji obuzdati pobunjenike u Srbiji i nastoji da odlučnim merama uspostavi red sve više sa simpatijama primaju u zemlji.U poslednje vreme general dobija masu pozdravnih telegrama iz najrazličitijih krajeva Srbije i od najrazličitijih ustanova.Kako javlja „Obnova“ jedan od poslednjih pozdravnih telegrama poslao je kragujevački direktor Aleksa Veselinović sa jednog skupa na kojem su učestvovali seljaci.U telegramu srpski narod iz Šumadije izražava zahvalnost za Nedićev rad u korist naroda i poteze za spasavanje nacije i izjavljuje da je svaki Šumadinac spreman za odbranu domovine na strani predsednika vlade.Nemačke okupacione vlasti izdale su zvaničnu uredbu po kojoj se u Srbiji zemlja mora maksimalno obraditi.Prema uredbi oni zemljoradnici koji do 15.maja ne budu obradili svoju zemlju platiće veoma veliku novčanu kaznu.Nemci naročito zahtevaju da se gaji šećerna repa,soja,pasulj i ostale uljarice.Karakteristično je za prilike u Srbiji da su agrarne carine potpuno suspendovane.Gajenje životinja je u Srbiji toliko zaostalo u razvoju tako da je Srbija primorana da uvozi.Poljoprivredni život u Srbiji inače nalazi se pred potpunom reorganizacijom zato što su se sadašnji preduslovi za proizvodnju značajno promenili.

Nedić:
Srpski narod plaća zbog Simovićeve izdaje
Povodom godišnjice pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu srpski predsednik vlade general Nedić obratio se preko radia srpskom narodu.Naglasio je da su nakon svetskog rata Srbima upravljali stranci i srpski narod je time postao najamnik stranih interesa na Balkanu.
Pristupanje Trojnom paktu trebalo je da zemlji obezbedi mir i nezavisnost i oslobodi Srbe od zavisnosti od demokratskih sila.Dobra volja je osujećena držanjem Simovićeve grupe koja je 27.marta izvršila puč i time gurnula zemlju u propast.Sudbina Srbije bila je zapečaćena za 10 dana.Nedić je oštrim rečima napao krugove oko Simovića da su izvršili izdaju prema srpskom narodu.Simović i njegovi saradnici su nakon sloma srpske vojske pobegli u inostranstvo,ostavili narod i sada srpski narod mora da plati cenu njihove izdaje.

Broj od 8.aprila 1942.
Iz Beograda javljaju:General Nedić svakodnevno dobija pisma od srpskih oficira koji se nalaze u zarobljeništvu u kojima predsednika vlade podstiču na dalji istrajan rad i nagoveštavaju da će mu se pridružiti kada se vrate kući.Jedan potpukovnik piše sledeće: „Iz dalekog zarobljeništva šaljemo potpuno saosećanje za rad na obnovi domovine.Ne dozvolite da glasine i zavaravanja Londona i Moskve prevladaju u dušama.Mi stojimo spremni da izvršimo vašu naredbu i želimo da učestvujemo u graditeljskom radu.“

Broj od 9.aprila 1942.-„Reč upozorenja narodu Srbije“
Iz Beograda javljaju:List „Novo Vreme“ ponovo upućuje upozorenje stanovništvu kako treba da se ponaša svaki razuman Srbin u ovim ozbiljnim vremenima da bi sačuvao svoju domovinu od novih potresa.List između ostalog piše i ovo:
„Vremena su sve teža i ozbiljnija i ova činjenica obavezuje one koji su zabrinuti za sudbinu svoje domovine da upute ozbiljnu reč upozorenja onima koji su u Srbiji drugačijeg mišljenja.Ako neko drugačije misli-piše „Novo Vreme“-taj neka zna da ima pravo samo da se igra svojom glavom i da svoju glavu stavlja na panj ali ni u kom slučaju da to čini sa glavama svojih nevinih sunarodnika.To konačno treba reći ovim turbulentnim elementima.Onaj ko se i nakon toga suprotstavlja ovom načinu mišljenja taj neka zna da to može da čini isključivo na sopstvenu ličnu odgovornost a organi vlasti u odbrani drugih biće sa njim nemilosrdni.
Iz Beograda javljaju:Predsednik vlade general Nedić se za Uskrs obratio srpskom narodu i u govoru između ostalog rekao i ovo:
„Danas se obraćam vama braćo Srbi,danas kada sa sigurnošću mogu da tvrdim da je iskorenjivanje komunizma pri kraju.Svaki dobronamerni pojedinac u domovini je obavio svoju dužnost-vojnik se borio a seljak se svom snagom branio protiv pošasti.Možemo mirne duše reći da smo svoju dužnost u potpunosti obavili i naš dug prema domovini odužili.Još samo malo istrajnosti i nema više komunizma u Srbiji.Pozdrav svim borcima na dan Uskrsa,hvala svim živima i mir mrtvima.Hristos voskrese!“

Broj od 11.aprila 1942.-„Rođeno muško dete sa 2 glave.“
U selu Kozjak u zapadnoj Srbiji od jedne seljanke po imenu Petrija.Beba je imala normalnu veličinu i 2 vrata koja su bila srasla dok su 2 glave bile potpuno nezavisne.Na obe glave koje su bile potpuno slične bila su usta,2 oka,2 uveta i nos.Ostali delovi tela bebe su bili potpuno normalni.Nakaza se tokom porođaja ugušila.

Broj od 15.aprila 1942.-„Unutrašnje stanje Srbije.“
Iz Beograda javljaju:List „Novo Vreme“ na više strana objavljuje mišljenja prominentnih srpskih vodećih ličnosti o tome šta misle o trenutnom unutrašnjem stanju u Srbiji i šta treba da se učini da zemlja izađe iz sadašnjeg žalosnog stanja.List je pitao o ovome srpske radničke vođe,privredne rukovodioce,zemljoradnike,intelektualce,popove, učitelje,profesore i advokate.Poslednji broj „Novog Vremena“ sad jedan za drugim objavljuje sva ta mišljenja i savete o tome šta bi bio izlaz za sadašnju situaciju u Srbiji.Iz iznetih mišljenja jednoglasno se može zaključiti da se svi sagovornici slažu u osudi ponašanja koje između pridruživanja aktivnom i produktivnom radu i pridruživanja rušilačkim potezima,komunističkim zločinima,sakrivanju po šumama i planinama biraju ovo drugo nasuprot svakom prirodnom savetu i zdravom razumu.Mišljenja se slažu da se već i selo počinje otrežnjavati od nerealnih obećanja onih koji pružaju otpor od kojih se ne ostvari ništa ali iza njih ide još veće pustošenje.Srpski narod mora brže i iz korena da im okrene leđa ako želi da za sebe spasi ono malo što se još može spasiti.
U ovom i sličnom duhu pišu i ostali učesnici ankete u „Novom Vremenu“.Iz Beograda javljaju:Poslednja poruka predsednika vlade generala Nedića u kojoj u najozbiljnijoj formi poziva na zbijanje redova konstruktivne Srbe za spasavanje zemlje i za prestanak štetnog ponašanja mnogih naišao je na vrlo veliki odjek.
„Novo Vreme“ objavljuje otvoreno pismo Nediću od Milana G. Anđelkovića iz Drezdena koji izražava veliku zahvalnost Nediću za naporan trud na spasavanju zemlje.
Celu Nedićevu poruku,piše Anđelković svaki Srbin koji voli svoju domovinu trebao bi da nauči napamet.Svakim svojim delom,naporom i mišlju treba bezuslovno da podržimo Nedića na njegovom patriotskom putu.Budimo pametni završava svoje pismo Srbin iz Drezdena i razmislimo dobro da od propasti možemo pobeći samo ako bezuslovno podržimo Nedića.

„Poštanske olakšice u Srbiji.“
Iz Beograda javljaju:Na osnovu naredbe vojnog zapovednika u unutrašnjem poštanskom saobraćaju u Srbiji stupile su na snagu značajne olakšice.Dozvoljeno je slati pakete do 1 kilograma,pisma i vrednosne papire do 2 kilograma a pošiljke sa uzorcima do 500 grama. Zvanično dopisivanje i poštanske pošiljke srpskih vlasti oslobođene su cenzure.

Broj od 18.aprila 1942.-„Sređuju se prilike u Srbiji.“
Iz Beograda javljaju:Po izveštajima srpskih listova proces normalizacije velikim koracima napreduje u zemlji.U redu proglasa rukovodilaca srpskih gradova sada se gradonačelnik grada Kruševca obratio proglasom stanovništvu grada i okoline u kome ih poziva da se što pre prilagode svakodnevnom životu i proizvodnom radu.U proglasu se između ostalog kaže:
„Srbi!Dosta je bilo da nad vama vladaju plaćenici i slepci.Dosta je bilo da se popuštajući pozivima ovih sakrivate u planine i šume i ostavljate svoje njive zaparložene.Zbog takvog ste ponašanja i do sada već skupo platili ali skupo je morala da plati i Srbija.Od srca i iskreno vam predlažem mir umesto borbe,umesto večne pravde red a umesto zaobilaženja problema i sabotaža mirni rad.Savetujem vam da prihvatite ono što vam vaša vlada propisuje.Neka konačno bude mir i proizvodnja za vreme koje možete da se odmorite od jednogodišnjeg umora i problema kroz koje ste prošli.Do sada smo još dobro prošli jer nismo videli šta je glad ali saznaćete svi ako odmah ne prionete na posao.

„Jevrejske i ciganske nekretnine u Srbiji moraju biti prijavljene.“
Iz Beograda javljaju:Službeni list vojnog zapovednika Srbije objavio je uredbu po kojoj sva jevrejska imovina na teritoriji Srbije mora biti prijavljena kao i ona jevrejska imovina koja je na čuvanju kod nejevreja.Sve se ovo odnosi i na imovinu Cigana.

Broj od 19.aprila 1942.-„U Srbiji se kuju novi dinari u apoenima od 2,1 i pola dinara.“
Iz Beograda javljaju:Na osnovu uredbe ministra finansija Narodna banka je pustila u opticaj nove dinare u apoenima od 2,1 i pola dinara od cinka dok se dinari sličnih vrednosti izdani za vreme Jugoslavije povlače iz upotrebe.Novi sitan novac je pušten u opticaj u vrednosti od 60 miliona dinara.

Broj od 26.aprila 1942.-„Gradonačelnik Jovanović je u radio govoru predstavio zaprepašćujuću sliku Beograda koji propada.“
Iz Beograda javljaju:Dragoljub Jovanović,gradonačelnik Beograda održao je govor na radiu u kojem je podsetio na dešavanja u proteklih godinu dana.Navršava se godinu dana otkada je Jovanović odlukom nemačkog vojnog zapovedništva došao na čelo glavnog grada Srbije.
Baveći se pučem od 27.marta gradonačelnik ga je nazvao nacionalnom nesrećom.Pučisti su predali vlast u ruke ulici i komunistima a zemlja je jurila ka anarhiji kada su se nemački avioni pojavili iznad Beograda.
Rat su zapravo izazvali krugovi oko Simovića još 27.marta kada su odbacili bečki pakt i 6.aprila Jugoslavija već nije postojala.Propala je zato što narod nije znao za koga i za šta treba da se bori.Došlo je do rasula,ološ je počeo da pljačka napuštene i srušene kuće,ulice su bile pune mrtvih a žandarmerija i policija su pobegle.Državne službe su spalile svoje arhive i bilo je jako teško vratiti se u normalno stanje.Jovanović je izrazio zahvalnost nemačkom vojnom zapovedništvu uz čiju pomoć je organizovana policija i javna uprava. Prvi dani protekli su u sahranjivanju mrtvih.U nastavku gradonačelnik je rekao sledeće:
„22.aprila nije bilo u Beogradu ni struje,ni vodovoda,ni kanalizacije.Pošto smo strahovali od zaraznih bolesti za mesec dana vakcinisali smo 170000 ljudi protiv tifusa.U maju je već krenuo saobraćaj na ulicama a popravljen je vodovod i kanalizacija.Za pustoš koju su izazvali nemački avioni karakteristično je da je vodovod u 140 ulica na 360 mesta oštećen.Na čišćenju ruševina 2 meseca je radilo 1500 ljudi a pronađeno je 440 neeksplodiranih bombi.Bombe su nanele pustoš u 578 ulica i ponovo je trebalo izgraditi 5500 metara puta.Do sada je obnovljeno 307 zgrada oštećenih od bombi od toga 112 gradskih.I danas 1000 radnika radi na ovim zgradama.Nemački avioni su bombardovanjem potpuno uništili 745 zgrada,1600 su teško oštetili dok je 6700 zgrada pretrpelo samo lakša oštećenja.Tramvajske šine su oštećene na 34 mesta u dužini od 764 metara a na 500 mesta su prekinuti vodovi.Šteta je bila 105 miliona dinara.6.maja Beograd je dobio struju.Uprkos velikoj nestašici uglja kako tako je uspelo da se obezbedi snabdevanje strujom.
Posebnim rečima gradonačelnik je predstavio štetu koju su nemačke bombe nanele vodovodnoj mreži.Nestašica vode je prevaziđena tako što je dnevno iz okoline u glavni grad Srbije donošeno 200000 litara i deljeno u količinama po litar.Uprkos činjenici da su sve apoteke bile zatvorene sa vakcinisanjem je postignuto da je zabeleženo samo 72 slučaja tifusa.Za pomoć siromašnima nezaposlenima je podeljeno 500000 porcija ručka i velika količina namirnica,podeljena je onim porodicama koje su bile ugrožene.Gradonačelnik Jovanović je završio svoj govor da ako je nešto nedostajalo za to su odgovorni Simovićevi pučisti i njihovi istomišljenici.Izrazio je zahvalnost Nemcima za podršku koju su i do sada pružali i odbacio londonsku glasinu da se Nemci trude da istrebe srpski narod.

2.septembar 1942.-„Konfiskuje se imovina Jevreja u Srbiji.“
„U Srbiji se uvode bonovi.“
Na osnovu uredbe na čitavoj teritoriji Srbije uveden je sistem bonova.Pre svega raspodela mesa će početi po sistemu bonova.Imovinu i sve nekretnine Jevreja Srbije savet ministara konfiskovao je u korist budžeta na osnovu donete odluke.

„Velika uloga proizvodnje suncokreta u jugoistočnoj Evropi za proizvodnju ulja.“
…..U Srbiji je ministarstvo poljoprivrede održalo savetovanje i naložilo da se što više gaji suncokret.Istovremeno sa tim povećan je u Srbiji broj mesta za meljavu semenja suncokreta.Pored postojećih 9 takvih pogona 1942 je uspostavljeno još 6.Gazde se podstiču na povećanu isporuku semenja suncokreta i tako što kada predaju određenu količinu dobijaju ulje i pogače od ulja.
Broj od 3.septembra 1942.
Vesti
Komunistički nemiri su u Srbiji prouzrokovali štetu od 3650 miliona dinara.Iz Beograda javljaju:Sada je u štampi promovisana antikomunistička izložba.Izložba će ovih dana biti otvorena i za široku publiku.Izložba ne prikazuje samo rušilačku aktivnost za vreme komunističkog ustanka u Srbiji nego i svu onu štetu i podzemni rad(podrivački) koji su komunisti i njihovi jevrejski saučesnici počinili za vreme 20 godišnjeg postojanja jugoslovenske države.Na osnovu prikazane statistike šteta koju su komunistički nemiri prouzrokovali u Srbiji dostiže svotu od 3650 miliona dinara.

Broj od 4.septembra 1942.-„Radna obaveza za lekare u Srbiji.“
Iz Beograda javljaju:Veće ministara Srbije izdalo je uredbu koja reguliše obaveznu službu za lekare.Uredba ovlašćuje ministra za socijalnu politiku i narodno zdravlje da se lekari bez obzira na pol a do 70 godina starosti mogu pozvati bez izuzetka na obaveznu službu.Izuzetak su samo lekarke koje imaju decu mlađu od 18 godina koje mogu biti angažovane samo u mestu gde žive.

Broj od 18.septembra 1942.-„U Srbiji ne sme biti protekcije i korupcije.“
„Srbija će otpustiti značajan deo svojih državnih službenika da bi preostalim službenicima mogle biti povećane plate.“
Iz Beograda javljaju:General Milan Nedić,predsednik vlade izdao je dnevnu zapovest u kojoj je najavio da će s obzirom na vanredne okolnosti i novi poredak u Srbiji,biti primoran da od 1.oktobra otpusti značajan deo državnih službenika i drugih zaposlenih.Preostalim službenicima biće povećana plata ali to povećanje piše u dnevnoj zapovesti neće biti tako veliko da zaposlenima omogući bezbrižan život.Otpušteni službenici dobiće otpremninu za dva meseca ukoliko ne ispunjavaju uslove za penziju.U nastavku Nedić je izjavio da državni službenici treba da se zahvale i zapovedniku nemačkih okupacionih trupa jer je on omogućio povećanje plata.
U Srbiji ne sme biti protekcije i korupcije.Službenici koji se budu nedolično ponašali biće smesta otpušteni.Svaki službenik mora pred očima držati parolu:“Srbija pre svega i iznad svega!“-završava se dnevna zapovest i izjava.

Broj od 20.septembra 1942.-„Nemci obnavljaju kulturne znamenitosti Beograda.“
Kako se javlja iz Beograda Kapija Princa Eugena koja je jedina građevinska uspomena na prinčevo vreme biće prema naredbi nemačkih vojnih vlasti obnovljena.Ovaj spomenik pripada najzapuštenijem delu tvrđave Kalemegdan a sa svojom okolinom dobio je značajno mesto u planovima za obnovu grada.U okolini tvrđave biće napravljen lep park prošaran sa dobro uređenim šetalištima.Tokom radova na tvrđavi prvo će biti obnovljeni zidovi nakon čega će na osnovu starih planova biti ponovo sagrađena kapija i tursko kupatilo u podnožju stena tvrđave.

Broj od 22.septembra 1942.
Vesti:
„U Beogradu uhapšene 24 osobe zbog širenja lažnih vesti.“
Beogradska policija je objavila imena 24 osobe koje su uhapšene zbog širenja netačnih i uznemiravajućih vesti.Među uhapšenima se nalaze lica najrazličitijih zanimanja:advokati,službenici,trgovci,industrijalci i radnici.Svi će biti odvedeni u koncentracioni logor.

Broj od 23.septembra 1942.
Vesti:
„Beograd-grad mrtvih.“
„Beogradska groblja postaju parkovi-grobnice.“
Beograd danas ima 2 lica.Jedno je ono koje putnik vidi iz voza,broda i aviona.Ta slika je puna života.Široki bulevari,posećene kafane,predivni parkovi se otvaraju pred njim naravno u balkanskoj meri.Otkada su nemačke trupe ovde stacionirane grad je jako mnogo preuzeo od najnovije Evrope.Drugo lice pak prikazuje sasvim nešto drugo.To je herojsko i lice za poštovanje koje se u najvećem delu i ne vidi.Beograd je igrao važnu ulogu u protekloj istoriji.Već su ga Huni,Goti,Rimljani i Turci prozvali „velikim mestom“ i grad je postao poznat po tome što je ovde proliveno možda najviše krvi tokom istorije.Stara groblja puna kostura heroja iz vremena Eugena Savojskog ili Hunjadija ili Kinižija već odavno je izbrisalo vreme.Ipak je grad pun grobnica-parkova i okupatori sa velikim trudom i s ljubavlju ih ulepšavaju i žele da spoje groblja da bi stvorili grobnice-parkove,najlepši na svetu „grad mrtvih“.
Groblja junaka nalaze se u polukrugu oko starih beogradskih tvrđava.Hiljade i hiljade junaka spavaju ovde večnim snom bilo da je reč o prijateljima ili neprijateljima.Večita beogradska Košava zviždi nad glavama mnogobrojnih Mađara,Nemaca,Srba,Francuza,Rusa i Italijana koji su poginuli junačkom smrću.Na veliko vračarskom platou stoji jedan mauzolej ispod čijeg kamenja leži 6000 mrtvih Srba. Odmah pored se nalazi groblje mađarskih i austrijskih junaka u kojem sanjaju junački poginuli od pukovnika do običnog vojnika svih rangova i svih uzrasta.Najviše ih je iz carskog i kraljevskog 84.pešadijskog puka zato što je ovaj puk 1915 imao zadatak da izvrši juriš na beogradske šančeve.Zadatak je junački obavljen ali žrtve su masovno ostale ispod zemlje.Zaslugom Nemaca svi vojnički grobovi su ukrašeni cvećem.odmah pored ovog je i rusko groblje sa mnoštvom mrtvih što dokazuje da su vođe dalekog ruskog naroda uvek nastojale da preko Beograda slaviziraju Balkan pa čak i Jugoistočnu Evropu.Pored ruskog je groblje Francuza a na grobovima je isti natpis:“Umro za Francusku.“
Groblje se prostire preko Dedinja sve do obale Dunava.Tamo gde danas stoje pompezne i udobne vile i kraljevski dvor tamo su 1915 vođene u svetskom ratu najkrvavije borbe. Nasuprot ovog bojnog polja na Banovom Brdu sada traju iskopavanja.Kada su u oktobru 1915 Nemci prešli Savu ovde se odigrala jedna od najžešćih bitaka u istoriji.Uspomenu na nju čuvaju dva ogromna obeliska podignuta za mrtve junake iz 208-og i 22-og nemačkog pešadijskog puka.I ovo groblje biće povezano sa drugima i tako će biti oformljen Beograd-najlepši grad mrtvih čija se groblja mogu u najboljem slučaju porediti sa Campo Santom u Đenovi.

Broj od 25.septembra 1942.
Vesti:
„Banat šalje povrće Srbiji.“
Iz Beograda javljaju:U ovom trenutku se vode pregovori po predmetu snabdevanja Srbije povrćem iz Banata.Pregovori će biti završeni ove nedelje a vezani su za nedavno završene o transportu luka.

Broj od 26.septembra 1942.-„Srbija gradi železničke pruge i luke.“
Iz Beograda javljaju:Veće ministara kojim je predsedavao general Nedić odlučilo je da se suma kredita od 2 milijarde i 200 miliona dinara izglasana za javne radove povisi na 3 milijarde dinara zbog opšte skupoće i proširenja plana za javne radove.
Od kredita za javne radove najviše je dobilo ministarstvo građevina:milijardu i 200 miliona dinara.Od toga 450 miliona dinara za radove na odbrani od poplava,50 miliona za izgradnju vodovoda i kanalizacije,5 miliona za elektrifikaciju sela,301 milion za izgradnju zgrada i škola.
Ministarstvo saobraćaja dobilo je 800 miliona dinara kredita za izgradnju novih železničkih pruga i 100 miliona dinara za izgradnju rečnih luka.
Javni radovi treba svuda da se obave u roku od 2 godine.Tako će ova ogromna suma novca za kratko vreme ući u privredni krvotok srpske države a cilj je da se u intenzivnoj meri obezbedi preživljavanje radništva.

Broj od 27.septembra 1942.
Vesti:
„Jugoslaviju su vodili oni koji nikakve veze nisu imali sa srpskim narodom.“
Otkrića beogradskog urednika novina.
Iz Beograda javljaju:Slobodan Janković,beogradski urednik novina održao je predavanje na radiu pod nazivom „Treba verovati u ponovno rođenje.“Čovek od poverenja današnje srpske vlade rekao je interesantne stvari.Između ostalog rekao je i ovo:Ponovno rođenje mora početi od temelja.Nije dovoljno držati govore nego treba osetiti moralnu snagu ponovnog rođenja,treba sakupiti moralnu i konstruktivnu snagu srpskog naroda.Proteklo vreme je bilo loše.Protekla vremena nisu proizvela karaktere međutim ponovno rođenje Srbije može da se zamisli samo uz kreativnost karakternih ljudi.
„Prethodne godine Jugoslavija je pobeđena.Slični vojni slom istorija nije zabeležila.I to je bilo zbog toga jer na njenom čelu nisu bili karakteri.Nakon vojnog sloma veliki nemački Rajh je omogućio da Srbija živi i razvija se.
Sa nesebičnim žrtvama počeli su izgradnju srpske domovine.U prvom redu probudili su srpska srca,srpski duh.Ranije,u Jugoslaviji nije bilo slobodno biti Srbin.Bio je kažnjen onaj koji se usudio da nešto učini za srpstvo.Bilo je zabranjeno srpsko ime,srpsko okupljanje i nošenje srpskih oznaka.Oni koji su vodili zemlju nisu saosećali sa srpskim narodom.Vođe Nemačke imaju više razumevanja za srpstvo nego ranije sopstveni sinovi.U Sovjetskoj Rusiji uništen je nacionalizam.Kod nas su ranije u raznim luksuznim salonima osim toga klubovima,kafanama i svim mestima ubijali srpski nacionalizam a dobar život je učinio ljude nezainteresovanim i lenjim.
Jugoslaviju su vodili oni koji su to najmanje smeli da rade.Nijedan od njih nije imao nikakve veze sa srpskim narodom.Mislili su samo na sebe na svoje ergele,svoj luksuzni život,skupa letovanja njihovih porodica,imovinska pitanja a nacionalizam,organizacija zemlje,njena socijalna politika su bila drugorazredna pitanja.I ova pitanja su najčešće rešavali oni koji se u to uopšte nisu razumeli.
Ni na najvišem nivou srpski narod nije nailazio na razumevanje!!Tako je naša kapitulacija de fakto usledila godinama ranije a prošle godine je eksplodirala i formalno.

„Avionima protiv komaraca.“
Iz Beograda javljaju:Ove godine i nemački vojni krugovi podržali su borbu protiv malarije u Srbiji.Malarija je vrlo raširena bolest u Srbiji a prenose je uglavnom komarci.
Srpski listovi sada se prisećaju ovogodišnje borbe protiv malarije koju su pokrenule srpske zdravstvene vlasti i u kojoj su učestvovali i nemački avioni.U okolini Beograda nestabilno i močvarno zemljište je iz aviona zaprašeno takvim hemijskim sredstvima koja su uništila komarce.Od proleća više puta je izvršeno veliko pustošenje koje je u jesen nastavljeno.Brojni nemački avioni su korišteni u ovoj borbi protiv komaraca a po zvaničnom saopštenju borba je pokazala vrlo dobre rezultate.Bilo je jako malo malaričnih oboljenja međutim bilo je ove godine i jako malo komaraca u Beogradu.

Broj od 10.oktobra 1942.-„Srpski predsednik vlade Milan Nedić podneo ostavku.“
Iz Beograda javljaju:Predsednik srpske vlade Milan Nedić je teško bolestan i zbog toga je nemačkim vojnim vlastima podneo ostavku.Nedić je već duže vreme bio bolešljiv a tragični događaji u njegovom porodičnom životu su još više potkopali njegovo zdravlje.Nemačke vojne vlasti još nisu donele odluku da li će prihvatiti ostavku i žele da nagovore srpskog predsednika vlade da odloži svoju odluku zato što je između Nedića i okupacionih vlasti do sada postojala primerna saradnja koju i nadalje žele da održe.

Broj od 21.oktobra 1942.-„Kod Đerdapa se gradi ogromna hidroelektrana.Iz Bukurešta javlja TP:Na osnovu sporazuma Rumunije,Bugarske i Srbije biće sagrađena ogromna elektrana kod Gvozdene kapije u blizini Oršave.Predviđena elektrana koja će biti sposobna za proizvodnju 3 miliona kilovata struje snabdevaće strujom jedan deo Rumunije,Bugarske i Srbije.Jedna nemačka delegacija je iz Berlina doputovala u Oršavu da prouči mogućnosti izgradnje elektrane.

Broj od 24.oktobra 1942.
Vesti:
Predsednik srpske vlade Nedić povukao svoju ostavku.Iz Beograda javljaju:“Delvidek“ je pisao da je srpski predsednik vlade Nedić iz ličnih razloga ponudio ostavku.Po našim obaveštenjima okupacionim vlastima je uspelo da Nedića nagovore da povuče ostavku.

Broj od 10.novembra 1942.
Nedić
„London i njegove ulizice ponovo žele da gurnu Srbiju u građanski rat.“
(Nemačka telegrafska agencija)Predsednik srpske vlade Nedić se obratio u nedelju narodu države.Predsednik vlade se oštro suprotstavio politici londonskih emigranata i banditskog vođe Mihailovića i naglasio da London i njegove ulizice ponovo žele da gurnu Srbiju u građanski rat.Ali srpski narod ne sluša huškače.Srpska vlada ima čvrsto uverenje da svaku pobunu uguši u korenu.

Broj od 19.novembra 1942.-Vodeća uloga Nemačke u štampanju evropskih novčanica.“
….Novčanice Grčke,Srbije,Rumunije i Bugarske trenutno se takođe većim delom štampaju u nemačkim štamparijama…

Broj od 30.decembra 1942.-„U Srbiji devojke u školi moraju nositi pletenice.“
Iz Beograda javljaju:Velibor Jonić srpski ministar prosvete izdao je uredbu kojom je naložio da u Srbiji svaka devojka u školi ubuduće mora nositi kosu upletenu u pletenicu.Sve dok im kosa za to dovoljno ne poraste mogu da nose samo potpuno ravno očešljanu frizuru.Ministar ovu uredbu između ostalog obrazlaže time da je ona bila potrebna da na taj način devojke u školi daju dokaz o svojoj skromnosti i da svojim ponašanjem i odevanjem koje ne sme da bude preterano forsirana poslednja moda pruže lep i dobar primer.Zato u današnje vreme i češljanje mora biti skromno.One devojke u školi koje se ne budu striktno pridržavale ove uredbe biće tretirane kao neposlušne.
Prema srpskoj štampi ministar je ovim dokazao svoj visoki moralni stav naročito u pogledu ženske omladine.Novo pravilo da frizura devojaka u školi mora biti skromna i jedinstvena naišla je na odobravanje među roditeljima.

(sa mađarskog jezika na srpski jezik preveo Đorđe Milošević)

Postavi komentar