Država , to sam ja !

Corax-Danas-26.05.2014.

Vučić to smo svi mi.Jeste MI ! Sećam se još 90-tih godina sam pročitao odličan tekst našeg čuvenog režisera i pisca Živojina Pavlovića koji je komentarišući tada aktuelni kult ličnosti Slobodana Miloševića sasvim lepo opisao tu stalnu potrebu Srba za vođama.Ona jednostavno izvire iz srpske istorije i tradicije i odlično ju je uočio još Radoje Domanović pre više od sto godina.Nikada Srbi nisu živeli u pravoj demokratiji.Jedan od njenih osnovnih zadataka po meni je upravo sprečavanje pojave kulta ličnosti ! Tamo gde je moguće uspostaviti kult nečije ličnosti zapravo demokratije nema,ona je samo privid i kulisa !
Postoji višepartijski sistem,postoje izbori,tu i tamo i opozicioni mediji ali ne postoji demokratija.
Nije Vučić glup.Daleko od toga.On je veoma pametan i inteligentan i odlično zna šta radi,preciznije kako da radi u svoju korist.Sve je kod njega u funkciji učvršćivanja lične vlasti.Znači ne vlasti njegove partije (odavno je već njegova a ne onog diplomiranog iz Bajčetine)nego njegove lično !
Evo konkretnog primera.Novina „Kurir“ može da objavljuje kritiku svega u Srbiji ali nikada Vučića ! I nije to jedina takva novina.Postoji takvih čitav spektar.Na televizijama ne prođe nijedan ali zaista nijedan dan da se ne izveštava barem u jednoj vesti o Vučiću pa makar to bila i neka sasvim beznačajna i relativno nebitna aktivnost.Televizije se ne dele na one koje ga kritikuju i one koje ga afirmišu i hvale nego na one koje ga afirmišu i hvale više i one koje to rade manje.On je nalepnica koju njegovi uglavnom nestručni,slabo obrazovani i sa koca i konopca skupljeni kadrovi koriste kao opravdanje za sve ! Zar iko normalan misli da bi ta njegova kukavna partija ikada više pobedila na izborima bez njega ?
Mislim da je reč o čoveku koji itekako vežba svoje medijske nastupe,vodeći računa o svakoj reči koju izgovara.Kad treba diže glas,kad treba spušta ga a sve u zavisnosti od procene kakav će to efekat imati na mase.Naravno da je sve to gluma za mase ali koga briga.Važno je ubediti onu kritičnu masu koja se ne zaboravite to nikada, ne sastoji od ljudi koji idu u biblioteku,čitaju knjige,slušaju normalnu muziku,imaju manire,kulturan način ophođenja sa drugima,moral,etiku itd., nego upravo sve suprotno od toga.Svima njima Vučić dođe kao odlično opravdanje za sopstvenu glupost,za sopstveni kukavičluk, za sopstveni strah,za sopstveno neznanje.Ima ko će da radi za vas,ima ko će da misli umesto vas.to vam je ona bajka kako radi 25 sati dnevno ! Ništa ne brinite ja to znam najbolje,vaše je samo da me slušate,da izađete na ulicu kad kažem da treba i da kad dođu izbori zaokružite moje ime.
Vučić je odlično uleteo u prostor koji su svojim rovovskim ratom stvorili Demokratska stranka i nekadašnja Srpska radikalna stranka.Pokupivši i od jednih i od drugih neke elemente programa stvorio je novi hibrid koji se pokazao kao efikasan mamac na koju se prosečni srpski som odmah upecao.
Pa ipak i Vučić je ranjiv i sasvim sigurno i uplašen za svoju vlast.Zna on vrlo dobro da će jednom odleteti sa vlasti jer je način njegovog vladanja apsolutno takav da stvara svaki sekund sebi nove protivnike i neprijatelje.Nije toliko moćan kako predstavljaju njegove potkupljene agencije za istraživanje javnog mnjenja jer da je stvarno tako zar bi imao potrebe da šalje svoje falange i jurišnike da miniraju opozicione skupove,zar bi se bavio time da li nekoliko hrabrih novinara sme da kaže nešto protiv njega,zar bi imao stalnu potrebu da mantra o Miškoviću i tajkunskim plaćenicima kad god on ili njegovi nešto zabrljaju ?
Posao mu olakšava slaba,bezidejna i tunjava opozicija koja se sastoji polovinom od kompromitovanih likova kojima ni rođena rodbina ne veruje a polovinom od onih koji bi vrlo rado zgrabili svaku kosku sa njegovog stola.
Mnogo više ga brinu oni oblici otpora koji su samonikli i nisu partijski organizovani,kao što su štrajkovi prosvetara recimo ili društvene mreže (čita taj sve, verujte u to).
Nisam pametan da prognoziram koliko će dugo biti na vlasti i na koji način će jednom otići.Ne brine me njegova sudbina.Mnogo više me brine stalni talenat Srba da uvek iznova pronalaze vođe i da im slepo veruju !

Postavi komentar