Mađarska ratna štampa o četnicima u ratu, 1942. godine, u Srbiji.

Jugoslavija_u_ratu_5._Srbija_leto1

Mađarski list „Délvidek“ koji je izlazio u Somboru 1941- 1944. je u mnogo članaka izveštavao o ratu na jugoslovenskim teritorijama.Ovde donosim izvode iz članaka koje sam preveo a koji se bave četničkim pokretom u ratnim operacijama 1942. godine u okupiranoj Srbiji.

U broju od 27.februara 1942. spominje se četnički pokret i kaže se: „….da železnički saobraćaj u Srbiji još uvek nije uspostavljen jer rad na uspostavljanju reda ometaju četnici.Pošto su okupacione vlasti dobile informacije da Draža Mihailović i njegova “četnička banda” na proleće želi da nastavi sa svojim akcijama, nemački vojni zapovednik je svuda po beogradskim ulicama izlepio plakate na kojima upozorava stanovništvo da ako se ponovo ponove sabotažne akcije okupacione vlasti će se bez milosti obračunati sa stanovništvom koje u njima bude učestvovalo.“

Pretnje okupatora ponavljaju se i u broju od 5.marta 1942.Naslov članka glasi.-„U Srbiji će biti kažnjen smrću svako ko pomaže komunističke i četničke bande.“
„Beogradski radio više puta je ponovio naredbu nemačkog vojnog zapovednika prema kojoj će biti kažnjen smrću svako ko oružanom silom narušava javni red i mir,sabotira,vrši atentate i diverzije protiv pripadnika nemačkih okupacionih snaga,uređaja ili druge državne imovine i svako ko se suprotstavlja uspostavljanju reda.Smrću će biti kažnjeni i svi koji pomažu četničke i komunističke bande koje narušavaju red i to tako što ih skrivaju,dostavljaju im namirnice, skrivaju njihove zločine ili pristaju na ulogu posrednika.Beogradski radio posebno na ovo upozorava seosko stanovništvo.

Strah od novog ustanka prisutan je u govoru predsednika vlade Srbije generala Milana Nedića a koji se prenosi u broju od 11.marta 1942..Nedić je u svom govoru na radiu izjavio da se po njegovim saznanjima u Srbiji priprema novi prolećni ustanak protiv okupatorskih trupa te se zato on sada,na vreme oglašava da bi sprečio ovo besmisleno krvoproliće.Nedić je između ostalog rekao:
„Nalazimo se na pragu proleća 1942. godine a tajne snage ponovo čine sve da narod nateraju na samoubistvo,žele da narod ustane protiv okupatora.To je želja Londona i Moskve.Plaćeni agenti Moskve i Londona koji trguju ljudskom krvlju i mesom predlažu da ne obrađujemo našu zemlju.Žele da srpski narod ponovo pliva u krvi da podstaknu građanski rat.Šta mi Srbi imamo da tražimo u ovoj borbi?Ništa.Posledice rata biće ogromne u celom svetu ali nama je zaista svejedno čiji će biti Singapur.Maloumni engleski lordovi smatraju srpski narod Zulukaferima koji su dužni da brane engleske kolonije odnosno njihove akcije i dividende.
Svuda u zemlji mogu se videti samo groblja,beda,spaljeni gradovi i sela i glad!Pa je li to bilo potrebno?Nije.Nakon sloma srpski narod je počinio najveću glupost u svojoj istoriji.Slušajući London koji nas je bacio u smrt,odnosno na savet Moskve,one Moskve za koju kralj vitez Aleksandar 20 godina nije hteo ni da čuje,jedan deo naroda uzeo je oružje.Sada London i Moskva trube svoje podgrejane laži svuda po svetu.Srpskom narodu poručuju da će Englezi na proleće iskrcati veće trupe na Balkanu.Moskva pak svakodnevno objavljuje masnu laž da je uspelo probijanje nemačkog fronta kod Smolenska i da će sada prodreti u srce Evrope.Stalno nas huškaju protiv okupatora koji se prema nama ponašaju ljudski!Viču nam:“Na proleće ponovo u šumu Srbi!Na proleće ponovo pušku u ruke.“I to sve od starih poznanika Moskve i Londona i takozvanog ministra vojnog Draže Mihailovića koji je izdajnik i agent Engleske i zapovednik komunističke i narodne „oslobodilačke“ vojske.

Krajem 1942. i u izveštajima ovog lista, uočava se dominacija četnika u Srbiji.
U broju od 10.novembra 1942. pod naslovom-„London i njegove ulizice ponovo žele da gurnu Srbiju u građanski rat“-list prenosi govor predsednika srpske vlade Nedića u kojem se „oštro suprotstavio politici londonskih emigranata i banditskog vođe Mihailovića“ i tom prilikom naglasio da London i njegove ulizice ponovo žele da gurnu Srbiju u građanski rat.

Zanimljiv je tekst u broju od 21.novembra 1942. pod naslovom „U Beogradu je pogubljeno 13 srpskih partizana“.U tekstu se kaže-Na plakatima je objavljeno da je osuđeno na smrt i pogubljeno 13 Srba koji su sarađivali sa partizanskim banditskim vođom Mihailovićem.Znači za Mihailovićeve pristalice ne koristi se uvek termin četnici!

Postavi komentar