Sumrak Evrope

rapePre 5 godina odnos Evropske Unije i Rusije bio je u usponu.Posebno su bili u usponu odnosi Francuske i Nemačke sa jedne strane i Rusije sa druge strane.Na pomolu je bio jedan čvršći savez ,neka vrsta nove i snažnije Evrope.

A tada se u Africi i na Bliskom istoku počinje dešavati takozvano arapsko proleće.Arapsko proleće nije počelo spontano.Nijedna revolucija ne počinje spontano !Nekome je bilo u interesu da se to dogodi.Pri tome ne treba to mešati sa prirodnom željom najvećeg dela arapskog naroda u raznim državama Mediterana da živi u slobodnom i demokratskom društvu.Za neke promene pojedina društva jednostavno nisu spremna.Preciznije nisu još spremna.I demokratija je proces koji se uči.Za to je potrebno vreme.Oni koji su dali novac raznim nevladinim organizacijama da pokrenu arapsko proleće nisu imali na umu napredak i prosperitet arapskog sveta nego destabilizaciju tih zemalja koja bi im omogućila lakši dolazak do važnih prirodnih resursa,pre svega nafte,zatim destabilizaciju Evrope (ako imaš rat u svom susedstvu džabe ti sav prosperitet u tvojoj zemlji) i konačno približavanje granicama Rusije radi ostvarenja dugoročnih strateških planova u vezi sa tom zemljom.

Kome je to bilo u interesu ? Pa naravno da se radi o Sjedinjenim Američkim Državama ! Politika SAD je diktirana na žalost interesima krupnog finansijskog kapitala,međunarodnih banaka i multinacionalnih kompanija.Poslednji političar koji je to pokušao da preokrene bio je veliki i talentovani Robert Kenedi -zato je i ubijen davne 1968. godine.

Izazivanjem revolucija u arapskim zemljama pali su diktatorski režimi u Libiji,Egiptu,Tunisu ali do stabilnosti nije došlo.Posledice toga su ili ratovi kao u Libiji gde naoružane bande,svaka za sebe drže pojedine delove teritorije i izvore nafte ili nestabilnost kao u Egiptu ili krvavi građanski rat po sistemu svako protiv svakoga kao u Siriji.Oni koji su to izazvali (govorim o finansijerima sa one strane Atlantika) znali su da će to stvoriti nestabilnost,da će krenuti reke izbeglica a gde bi drugo nego u Evropu i to u njeno srce u Nemačku ! Ako napadneš srce jednog čoveka pada ceo organizam !Znači računalo se na to da će izbeglički talas destabilizovati Evropu,posvađati njene zemlje članice,dovesti do postavljanja bodljikavih žica i ograda,suspenzije Šengenskog sistema i konačno do onog najgoreg a to je terorizam.Što je najgore tu nije kraj jer će posledice tek da se pokažu.Politika slepog slušanja američkih saveta će evropske političare dovesti do toga da će ih sam narod postepeno obarati a ne bi me iznenadilo da ih obara tako što na vlast dovodi ekstremiste i fašiste što bi bilo najgore rešenje.

U međuvremenu od početka arapskog proleća desila se i kriza u Ukrajini koja je stvorila sukob EU i Rusije potpuno nepotrebno ! Znalo se da je Ukrajina složena zemlja.Njen zapadni deo je uvek vukao ka EU a istočni ka Rusiji ali je savezom koji je počeo da se gradi između Rusije i EU sve to moglo biti prevaziđeno na miran način.Umesto toga ušlo se u revoluciju antiruskog tipa silom što je naravno dovelo do ruske reakcije a posledice vidimo.Ko se raduje tome pa naravno opet SAD.Rusija i EU su posvađane,EU oslabljena a Rusija naterana da se ponovo naoružava čime iscrpljuje svoju ekonomiju.

Kako dalje ?

Evropska Unija mora da se reformiše.Umesto da bude servis proameričkih briselskih birokrata,odlično plaćenih od banaka i multinacionalnih kompanija da je drže u ropskoj pokornosti,treba da se promeni u smislu organizovanja efikasne države.Ako je Evropa zaista država ili želi to da bude,ona mora da kontroliše svoje granice.TAČKA ! Znam da će pristalice nekontrolisane imigracije odmah da graknu ali to je prvorazredni evropski interes ! To znači da ako je Grčka ta granična zemlja kroz koju ulaze imigranti ona ili mora da kontroliše svoje granice sama ili ako to nije u stanju uz pomoć EU (vojnu ako treba) ili neka napusti EU ili bar šengensku zonu.

Izbeglice moraju i dalje da se primaju ali ne ovako kako se to sada radi.Ne može neko da ulazi u jednu državu gde hoće i kako hoće ! A pogotovo ne može bez dokumenata a pogotovo sa falsifikovanim dokumentima ! Deca,žene,starci i bolesni ukoliko imaju ispravne dokumente koji nedvosmisleno potvrđuju njihov identitet trebalo bi odmah da se puste u EU pod uslovom da ne dolaze isključivo iz ekonomskih razloga ( za šta ima jako mnogo primera pa ljutili se pristalice nekontrolisane imigracije od jutra do mraka zbog toga).Što se tiče muškaraca od 18 do 65 godina oni bi morali da se podvrgnu rigoroznim proverama koje bi morale da traju bar nekoliko meseci dok se ne puste u EU.Tu bi se proveravalo da li su na bilo koji način povezani sa ekstremističkim i džihadističkim islamističkim organizacijama. Nemoj da smo naivni pa da mislimo da to nije odličan način za uvlačenje terorista u EU !

Teroristi iz islamske države i drugih ekstremističkih organizacija imaju svoje spavače na teritoriji EU a na ovakav neodgovoran način kojim se sprovodi imigracija uvoze se i novi teroristi.To mora da se saseče ! Islamističke organizacije širom Evrope moraju da se zabrane a ekstremisti proteraju i to pod hitno ! Niko ne govori i ne agituje ovim protiv islama ! Šta više ! Islam je integralni deo Evrope sa svojom tradicijom ali je nasilje neprihvatljivo i nedozvoljeno ! Ne mogu ljudska prava da se zloupotrebljavaju da bi se propagirala islamska država i šerijat i to u srcu Evrope ?!

Mislim da većina ljudi u Evropi želi da živi u miru sa ljudima islamske vere,zajedno a ne jedni pored drugih ali to ne znači otvaranje kapije za širenje islamskog ekstremizma kao što je i fašistički odgovor na to potpuno neprihvatljiv i sraman.

Globalno,EU treba da se odmakne od SAD jer Evropa nije američka sluškinja kao što ne treba da bude ni ruska ! EU treba da se vrati na korektne prijateljske i ekonomske odnose sa SAD a isto takve odnose sa Rusijom plus što Rusija kao integralni deo evropske zajednice naroda mora na neki način biti čvršće u savezu sa EU.

Arapskom svetu u mediteranskim zemljama treba pomoći.Oni koji škrtare na parama za to imaće uskoro mnogo veće troškove kada budu morali da se brane od terorizma u svojoj kući.Treba pod hitno intervenisati u Siriji da se prekine rat i uspostavi mir a EU više nikada da ne šalje vojnike da budu okupatori bilo gde u svetu.

Đorđe Milošević

 

 

Postavi komentar