Позитивни примери из српско – мађарске историје -Гроф Телеки Пал

teleki pal

Гроф Телеки Пал рођен је 1879. године.По националности Мађар био је географ,универзитетски професор,премијер мађарске владе,почасни председник савеза извиђача,члан мађарске академије наука итд.
Године 1939. по други пут је постао председник владе Мађарске.У време док је био премијер Мађарска је 1940. године,12.децембра склопила споразум о вечном пријатељству са Краљевином Југославијом.
Краљевина Југославија се у тим месецима нашла под великим притиском нацистичке Немачке да се придружи Тројном пакту и стане на страну нацизма и фашизма.Влада је коначно попустила и 25.марта 1941. године потписала приступ Тројоном пакту.Два дана касније пучем у Београду та влада је срушена.Хитлер је након тога донео одлуку да нападне и разбије Југославију.За успешан напад требала му је и територија Мађарске.Војни кругови у мађарској и сам регент Миклош Хорти заговарали су учешће Мађарске у том нападу.Објављиване су лажне вести о малтретирању Мађара у Југославији како би се јавност нахушкала на рат са суседном земљом.Када је постало јасно да ће Мађарска своју територију уступити за напад на Југославију,гроф Телеки се као частан човек нашао пред моралном дилемом да ли да погази своју реч.Одлучио се да себи одузме живот.Пронађен је мртав 3.априла 1941. године у свом кабинету.Убио се пуцњем из пиштоља.
На његовом писаћем столу нађено је опроштајно писмо које је упутио регенту Миклошу Хортију.Оно гласи:
„Узвишена екселенцијо, прекршили смо реч – из кукавичлука, што је у супротности са Уговором о вечном пријатељству заснованом на Вашем говору у Мохачу. Нација то осећа, а ми смо одбацили своје поштење. Стали смо на страну ниткова, јер од тобожњих грозота нема ни једне речи истине.Нити је шта урађено против Мађара, нити против Немаца.Постали смо лешинари, најгаднија нација. Натраг не могу. Крив сам. Пал Телеки.“
Три дана касније Немачка је без објаве рата напала Југославију између осталог користећи и територију Мађарске.Од 10.априла нападу се придружила и мађарска војска која је заузела Бачку.уследиће трагични догађаји другог светског рата.
НЕКА ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА ГРОФУ ПАЛУ ТЕЛЕКИЈУ !

Postavi komentar