Istorija koja živi pored nas – Sombor

sombor 1941

Pijaca „u lancima“ u centru Sombora.Slika je nastala 1941. godine 13 ili 14.aprila 1941. godine a prikazuje streljanje uhapšenih Srba i ostalih građana Sombora, od strane mađarske vojske.Na slici se dobro vidi sunčani sat koji i danas postoji.Osuđenici su naslonjeni na zid katoličkog župnog dvora iz 18.veka.Sa leve strane se vidi zgrada gde se danas nalazi dečije odeljenje Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Grašalkovićeva palata iz 18.veka nekada centar za kolonizaciju Nemaca u Bačkoj.Obe zgrade su očuvane i postoje i danas.Inače ovo mesto ispod sunčanog sata u Somboru je veoma važno za moju porodičnu istoriju jer je malo nedostajalo da svoj život baš ovde završi moj deda sa mamine strane.I on je bio kandidat za streljanje a spasen je u poslednjem trenutku zahvaljujući pomoći jednog poznanika mađarske nacionalnosti(tog čoveka će 1944. streljati partizani).Mesto sa slike inače koristiće za egzekucije i predstavnici komunističko -partizanske vlasti 1944 i 1945. godine.

sombor 1941.  1

Slika je nastala verovatno 13. ili 14. aprila 1941. godine u Somboru.Na slici se vide mađarski vojnici kako pucaju prema centru grada.Oni se nalaze ispred zgrade nekadašnjeg somborskog hotela „Sloboda“ a pucaju prema zgradi koja se zove Vajdingerova palata koja je bila poznata između dva svetska rata kao trgovački centar inače višespratnica.U pozadini je zgrada Gradskog muzeja.Sve ove zgrade i danas postoje.Povod za pucnjavu su bili stvarni ili iscenirani napadi tzv četnika,gerilaca srpske nacionalnosti na mađarsku okupacionu vojsku tokom aprilskog rata 1941. godine.Istoričari se i danas spore oko toga da li je stvarno nekakva gerilska akcija izazvala tu pucnjavu no jedno je sigurno okupaciona vojska je sve to iskoristila da se obračuna sa političkim protivnicima u gradu.

sombor 1941 2

Za ovu sliku koja je takođe nastala verovatno 13. ili 14.aprila 1941. godine u Somboru smatram da prikazuje unutrašnjost Gradske kuće ili unutrašnjost Grašalkovićeve palate u Somboru.Obe zgrade i danas postoje.Mađarska okupaciona vojska je tu dovodila taoce,to jest pohvatane izbeglice i pohapšeno stanovništvo Sombora uglavnom srpske i jevrejske nacionalnosti.Na slici se jasno vidi kako ljudi drže ruke podignute uvis dok su okolo njih vojnici.

Postavi komentar