„Branio sam Mladu Bosnu“ – 3.epizoda

treca

Savim solidan i treći deo serije.Ono što se meni lično ipak čini manjkavo to je što se insistira na tome kako su se baš svi optuženi herojski i hrabro držali,pretvarajući suđenje u komediju,danas bi se reklo u dobro zezanje.
U seriji se stalno insistira na tome da je ona skoro potpuno autentična u smislu da prati istoriju ali meni se ipak čini da to povremeno baš i nije tako.
Nedostaje mi dublje ulaženje u likove i njihove motive,njihove dileme i strahovi kojih je svakako bilo jer nije svako čvrst karakter ni rođen za heroja.Kada gledam kako je to rešio režiser,ispada da je to jedna dobro uigrana,super hrabra ekipa koja se eto sprema da uzleti u nebesa.
Dobro je što se pominje i jugoslovenstvo i anarhizam i socijalizam i republikanstvo a dobro je zato da se oni koji to gledaju ne bi zanosili iluzijom kako je to eto bila čisto srpska stvar jer nije.U svemu su učestvovali i Hrvat Kranjčević i Musliman Mehmedbašić.
Sasvim autentične su eksplozije koje se povremeno čuju jer se sve dešavalo u Sarajevu a tokom operacija 1914. godine neke crnogorske jedinice su stigle čak do Pala a komite svakako i dalje.Mladobosanci su svakako povremeno čuli te eksplozije jače ili slabije.
Autentična je i naredba da se bez presude pobiju atentatori i njihovi pomagači ako situacija bude takva da u Sarajevu počnu borbe.Čim se zaratilo sa Srbijom sudbina atentatora više nije bila od tolike važnosti koliko je to bilo do tog trenutka.
Dobro je što je pomenut ideološki manifest atentatora a to je delo „Smrt jednog heroja“ koje je napisao Vladimir Gaćinović,glavni ideolog „Mlade Bosne“.Inače govori o Bogdanu Žerajiću koji je 1909. godine pokušao atentat na austrougarskog generala Varešanina u Sarajevu,nije uspeo i on se ubio.
Što se učinka glumaca u ovoj epizodi tiče iznad svih je po meni Vuk Kostić bez konkurencije,veoma autentičan.
Mislim da će četvrti deo serije biti presudan.Tu će se zaista videti šta je bila prava namera režisera Srđana Koljevića.

1 comments

  1. Veljko Živković · 8 decembra, 2015

    Улоге: Никола Ракочевић као Рудолф Цистлер, Вук Костић као Вељко Чубриловић, Небојша Глоговац као Лео Пфефер, Ваја Дујовић као Јованка Чубриловић, Драган Петровић као Судија Куринаиди, Милош Ђуровић као Гаврило Принцип, Марко Грабеж као Недељко Чабриновић, Марко Јовановић као Трифко Грабеж, Љубомир Бандовић као Наредник Мурат, Борис Исаковић као Фрањо Свара, Милан Марић као Данило Илић, Вучић Перовић као Васо Чубриловић, Бранислав Лечић као Виктор Ивасјук, Новак Билбибја као Митар Керовић, Радослав Миленковић као Венцел Малек, Бранислав Томашевић као Мишко Јовановић, Ирфан Менсур као Адвокат Премужић, Андреј Пиповић као Цветко Поповић, Милан Новаковић као Иво Крањчевић, Владислав Михаиловић као Писар, Марко Јанкетић као Иво Андрић, Андреј Шепетковски као Вељко у Керестинцу, Ивана В. Јовановић као Јулијана Цистлер, Јована Стојиљковић као Јелена, Пеђа Марјановић као Драго Мраз, Михајло Јовановић као Виктор Рупчић, Никола Васиљевић као Усташа командир, Владимир Максимовић као Хамдија Никшић, Ненад Пећинар као Адвокат Перишић, Милан Поповић као Благоје Керовић, Бора Ненић као Славко, Иван Заблаћански као Иван Ендлихер, Бранко Перишић као Полицајац, Кристина Савков као Ванда Цистлер, Дејан Карлечик као Доктор, Стефан Вукић као Наредник, Милан Вучковић као Новак, Матија Ђикић као Мориц Алкалајз, Владимир Тица као Ивасјуков помоћник и Срђан Кољевић као Свештеник.
    Серија је много сјајна и одлична. Ово је прича о младом адвокату Рудолфу Цистлеру који је на суђењу бранио Младобосанце.

    Sviđa mi se

Postavi komentar