Srem u ratu 1942-1943. godine (izvodi iz mađarskog lista „Délvidék“)

sid

Rat u Sremu 1942.

Zanimljiv je naslov broja od 22.marta 1942.“Četnici pustoše po Sremu“Na području sremske opštine Irig pojavile su se naoružane bande-komunistički četnici.U blizini se nalazi manastir Krušedol koji je preuređen za ustanovu za vaspitavanje dece.Pošto su četnici na svaki način ometali rad te ustanove i čak ugrozili njen rad poslata je jedna patrola iz Iriga u Krušedol.Četnici su na putu napali kamion u kojem je bila četvoročlana patrola koja je došla da ih zarobi.Tokom borbi nadmoćniji četnici ubili su dva člana patrole među kojima i vođu.Druga 2 člana patrole su preko obližnje šume pobegli u Frušku Goru.Dva leša su napadači strašno osakatili i ostavili ih na licu mesta.

Broj od 11.aprila 1942. donosi vest da je Hrvatska izvršila akciju čišćenja Fruške Gore od komunističkih grupa.Partizani su imali 77 mrtvih i 60 ranjenih među kojima je i više vođa bandi.Vladine trupe zarobile su 60 ljudi.U skrovištu komunističke bande zaplenjena je bežična radio stanica engleske proizvodnje.

Broj od 6.septembra 1942. izveštava o velikim ratnim operacijama na Fruškoj Gori koje su izvele nemačke i hrvatske trupe između 26 i 31. avgusta 1942. sa ciljem da ovo planinsko područje „očiste od pljačkaša koji su se tamo skrivali a koji su držali u strahu stanovništvo i napadali na živote i imovinu.“U toku borbi koje su završene 31.avgusta 369 pljačkaša je ubijeno a 1333 zarobljeno.Nenačko-hrvatske oružane snage imale su 11 mrtvih i 14 ranjenih.

Broj od 19.septembra 1942. donosi naslov „pogubljen hrvatski zvaničnik i njegova žena zbog saradnje sa partizanima“.Preki sud u Hrvatskoj Mitrovici(Sremska Mitrovica) osudio je na smrt lokalnog opštinskog rukovodioca i njegovu ženu zato što su primali hranu i novac za oslobođanje zarobljenih i zatvorenih partizana.

Rat 1943.godine na teritoriji Srema

Broj od 20.marta 1943.-„Partizani zapalili sremsko mesto Čortanovci“.
Iz Hrvatske javljaju da su u sredu partizanske bande koje logoruju na sremskoj planini Fruška Gora,napale mesto Čortanovci i pošto su se stanovnici sela branili razvila se borba.Partizani su zapalili deo sela.Stanovništvo je zatražilo pomoć na šta je na lice mesta stigla ustaška vojska i primila borbu sa prilično dobro opremljenim partizanskim trupama koje su čak imale i teške topove.Borba traje već dva dana.Selo još uvek gori jer se u toku borbe ne može misliti na gašenje.Partizani su napadom na Čortanovce želeli da preseku glavnu železničku liniju između Zemuna i Zagreba ali ih je u tome sprečila hrvatska vojska.

Broj od 7.aprila 1943.
Između sremskih mesta Ruma i Vrdnik ubijena su 2 pripadnika hrvatske ustaške patrole. Počinioci nisu pronađeni.Hrvatske vlasti su informisale stanovništvo da ukoliko počinioci ne budu pronađeni za odmazdu će biti pogubljena dva komunistička taoca.Između Rume i Putinaca partizani su ubili jednog hrvatskog vojnika.Ukoliko se ne otkriju počinioci hrvatske vlasti će pogubiti odgovarajući broj talaca.

Broj od 14.maja 1943.-„Na Fruškoj Gori partizani napali putnički autobus“
Između Iriga i Venca u Sremu partizani napali autobus koji je saobraćao između Rume i Petrovaradina.Partizanski meci su ubili konduktera i jednog putnika a šofera ranili.U autobusu se nalazio i njegov vlasnik koji ga je odvezao u najbliže mesto.Ustaše su pokrenule hajku u okolini protiv partizana.

Broj od 24.jula 1943.-„I između Dunava i Save smrvljene partizanske bande.“
U borbi protiv partizanskih bandi na Balkanu trupe osovine su postigle nove,značajne rezultate jer su očistile područje Dunava i Sava od partizanskih trupa.Na toj teritoriji su smrvljene dve veće partizanske jedinice.Partizani su želeli da spreče žetvene radove.Stanovništvo je svuda sa ogromnim oduševljenjem dočekalo oslobodilačke trupe koje su ga spasile od strahovlade partizana.

Broj od 13.oktobra 1943.-„Stravični zločin partizana u jednom sremskom selu.Živog raskomadali ustaškog vođu“
Sremsko selo Svinjarevac napao je veliki broj partizana.Partizani su pozvali ustaškog rukovodioca Božića da se iz sale upravne zgrade mesta odstrani Pavelićeva slika a kada je on oklevao da to učini izboli su mu oči a zatim ga živog raskomadali.Partizani su ubili i Schmidta,komandanta nemačke „spremnosti“.

Broj od 20.oktobra 1943.-„Kozačke trupe na Fruškoj Gori uništile velike partizanske jedinice“
Nemačka Telegrafska Agencija objavljuje zvanični izveštaj prema kojem su se poslednjih dana odigrale 2 velike akcije čišćenja protiv partizanskih bandi južno od Dunava.U već završenim akcijama čišćenja protiv partizanskih bandi uspešno i temeljno su uništene bande.Jednu akciju čišćenja su izvršile dobrovoljačke kozačke jedinice iz Rusije.Ova akcija je bila sveobuhvatna i sa rezultatom.Kozaci su na Fruškoj Gori uništili više većih partizanskih jedinica.
Kozaci su zarobili više od 800 partizana a partizani su u mrtvima izgubili bar još toliko ljudi.Trupe koje su učestvovale u čišćenju zaplenile su izuzetno velike količine oružja i ratnog materijala.

Broj od 16.novembra 1943.-„Kaznena pogubljenja u Zemunu“
Kako se zvanično javlja u Zemunu su 6.novembra uveče u pola deset trojica nepoznatih osoba na ulici pucnjevima iz pištolja su ubili Martina Volfa ustaškog natporučnika koji je ostao na mestu mrtav.
Počinioci su pobegli.Istraga nije mogla da pronađe počinioce i zato je u skladu sa zakonom u petak uveče u 10 sati na istom mestu pogubljeno 10 komunista izabranih od policije.

Broj od 30.novembra 1943-„Srpsko-hrvatski pregovori“
Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Lorković je u subotu avionom otputovao u Zemun.Prema vestima hrvatski ministar spoljnih poslova dr.Perić je takođe otišao u Zemun.U nedelju je u okolini Zemuna organizovan diplomatski lov i tom prilikom su se 2 hrvatska ministra susrela sa generalom Nedićem,srpskim predsednikom vlade.

Broj od 18.decembra 1943.-Kallay:Sütő organizuje naoružane bande u Sremu…Tokom rasprave pomenuta su imena bivših njilaša poslanika Sütő-a i Kovarcz-a.Predsednik vlade je rekao da se Sütő nalazi u Sremu gde organizuje naoružane bande..

Postavi komentar