Branio sam Mladu Bosnu – 4.deo

boca

Kada gledam serije sa istorijskom tematikom očekujem da sa jedne strane saznam nešto novo,da me režiser zainteresuje nekom misterijom ili barem da u seriji bude efektnih rešenja.
Ima li toga ovde ? Delimično da ali ne previše.Gledao sam nekoliko filmova o sarajevskom atentatu i verovatno sam zato lestvicu svojih očekivanja postavio previše visoko.
Najvećim kvalitetom serije „Branio sam Mladu Bosnu“ smatram upoznavanje sa ulogom advokata Rudolfa Cistlera.To mi je bilo prilično nepoznato i tu sam zaista uživao u svakoj rečenici.Rakočević se u toj ulozi pokazao sasvim dobar mada me je taj njegov dečački izgled malo smetao ali to je samo detalj koji njegova zaista dobra gluma uspešno nadoknađuje.Primer su njegovi dijalozi sa isto tako sjajnim Vukom Kostićem koji glumi Veljka Čubrilovića.To je stvarno urađeno profesionalno.

Praktično do poslednjeg trenutka mi je smetalo to prikazivanje atentatora i njihovih pomagača kao nepokolebljivih heroja koji se ni za trenutak ne boje,koji se odlično zezaju i neustrašivo pokazuju hrabrost pred neprijateljem u liku sudije,tužilaca i vojnika.
A onda je Koljević, Bogu hvala , ubacio istinitu rečenicu Čabrinovića koji je na kraju rekao da optuženi nisu zločinci,da su želeli najbolje i zatražio od dece prestolonaslednika da im oproste.Prema onome što se zna iz izvora on je to rekao najiskrenije,to nije bila gluma.Isto tako je tačna i reakcija prkosnog Principa koji je rekao da Čabrinović ne govori u njegovo ime.
Miloš Đurović koji u seriji glumi Principa se pokazao kao odličan izbor.Apsolutno je pogodio taj Principov drčni i prkosni lik.
Šta je još dobro rešeno u seriji ?
Oproštajna pisma trojice optuženih na smrt (Čubrilović,Jovanović i Ilić),zatim scena koja pokazuje kretanje nogu okovanih lancima a dobro je zamišljena i scena kada narod ispraća uz prugu osuđene sa bakljama ali je upropaštena jer je suviše matematički isplanirana,gledamo na svakom metru po jednog sa bakljama.Šteta,trebalo je više prirodnosti u toj sceni bila bi sigurno efektnija.

Šta su po meni promašaji ?
Insistiranje na govorima dva advokata frankovca.To mi se učinilo potpuno nevažno i nebitno baš kao i scena kad Čubrilović ostavlja stražaru Muratu novac za piće.
Da rezimiram – serija je solidna (ionako je kriminalno malo istorijskih serija) ali nije remek delo ! Nema uzbuđenja,nema drame,nema misterije !Sarajevski atentat krije u sebi toliko tajni da to verovatno nikada nećemo saznati.
Svesti tu priču na hir i idealizam nekoliko klinaca koji su eto odlučili tobože samoinicijativno da upucaju prestolonaslednika Austro -Ugarske meni liči na to kao kad očekuješ nivo 10 a dobiješ recimo onako slabu šesticu.Franc Ferdinand je smetao mnogima i mađarskim političarima (jer je bio pristalica trijalističkog uređenja monarhije na štetu mađarskih interesa) i masonima( jer je bio vatreni katolik) i samom caru Francu Jozefu koji ga nije trpeo.Smetao je i Srbiji i Apisu i Crnoj ruci i Rusiji i ruskoj obaveštajnoj službi itd.Gde je priča o svemu tome ? Serija je dakle napravljena po ukusu onih koji o svemu malo znaju,ne podstiče na veliko razmišljanje ali može da se gleda i pojedini delovi su dobro urađeni.

Moja je ocena od jedan do deset šest.

1 comments

  1. Veljko Živković · 8 decembra, 2015

    Улоге: Никола Ракочевић као Рудолф Цистлер, Вук Костић као Вељко Чубриловић, Небојша Глоговац као Лео Пфефер, Ваја Дујовић као Јованка Чубриловић, Драган Петровић као Судија Куринаиди, Милош Ђуровић као Гаврило Принцип, Марко Грабеж као Недељко Чабриновић, Марко Јовановић као Трифко Грабеж, Љубомир Бандовић као Наредник Мурат, Борис Исаковић као Фрањо Свара, Милан Марић као Данило Илић, Вучић Перовић као Васо Чубриловић, Бранислав Лечић као Виктор Ивасјук, Новак Билбибја као Митар Керовић, Радослав Миленковић као Венцел Малек, Бранислав Томашевић као Мишко Јовановић, Ирфан Менсур као Адвокат Премужић, Андреј Пиповић као Цветко Поповић, Милан Новаковић као Иво Крањчевић, Владислав Михаиловић као Писар, Марко Јанкетић као Иво Андрић, Андреј Шепетковски као Вељко у Керестинцу, Ивана В. Јовановић као Јулијана Цистлер, Јована Стојиљковић као Јелена, Пеђа Марјановић као Драго Мраз, Михајло Јовановић као Виктор Рупчић, Никола Васиљевић као Усташа командир, Владимир Максимовић као Хамдија Никшић, Ненад Пећинар као Адвокат Перишић, Милан Поповић као Благоје Керовић, Бора Ненић као Славко, Иван Заблаћански као Иван Ендлихер, Бранко Перишић као Полицајац, Кристина Савков као Ванда Цистлер, Дејан Карлечик као Доктор, Стефан Вукић као Наредник, Милан Вучковић као Новак, Матија Ђикић као Мориц Алкалајз, Владимир Тица као Ивасјуков помоћник и Срђан Кољевић као Свештеник.
    Серија је много сјајна и одлична. Ово је прича о младом адвокату Рудолфу Цистлеру који је на суђењу бранио Младобосанце.

    Sviđa mi se

Postavi komentar